Gazete Vatan Logo

İstanbul Kırmızısı filminin yönetmeni Ferzan Özpetek kimdir?

Ferzan Özpetek, 15 yıl boyunca yardımcı yönetmenlik yaptıktan sonra, yönetmen koltuğuna ilk kez 1997 yılında çektiği Hamam filmiyle oturmuştur. Son filmi de İstanbul Kırmızısı olan Ferzan Özpetek kimdir?

İstanbul Kırmızısı filminin yönetmeni Ferzan Özpetek kimdir?

1959 yılında doğan Ferhan Özpetek Türk asıllı İtalyan yönetmen, senarist ve yazardır. 15 yıl boyunca yardımcı yönetmenlik yapmasının ardından yönetmen koltuğuna ilk kez 1997 yılında çektiği Hamam filmiyle oturmuştur. Son filmi İstanbul Kırmızısı olan Ferzan Özpetek kimdir?

1997 yılından sonra 11 film daha çekti. Filmlerinde aynı zamanda senaristlik de yapan Özpetek’in 2 de romanı vardır.

FERZAN ÖZPETEK’İN KARİYERİ NASIL BAŞLADI?

1979 yılında İtalya’da önce Perugia Yabancılar Üniversitesi'ne gitti, bir yıl boyunca İtalyanca öğrenen yönetmen akabinde sinema eğitimi almak için Roma La Sapienza Üniversitesi'e geçiş yaptı. Roma La Sapienza Üniversitesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra sanat tarihi, kostüm ve tiyatro yönetmenliği eğitimi için bu sefer, Accademia Navona ve Accademia d'Arte Drammatica okullarına giderek Silvio D'Amico'dan dersler aldı.

Julien Beck ile The Living Teather'ın Avrupa turnesinde çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra ise, Julien Beck ile The Living Teather'ın Avrupa turnesinde çeşitli görevler aldı. 1982 yılında Scusate il Ritardo filminde Massimo Troisi'nin, sonrasında sokak sanatçısı rolüyle de ilk oyunculuk deneyimini yaşadığı Son Contento filminde Maurizio Ponzi'nin yönetmen yardımcılığını üstlendi. 15 yıl yönetmen yardımcı olarak çalıştıktan sonra, 1997 yılında ilk filmini çekti.

Haberin Devamı

SOYU SÜLEYMAN PAŞA’DAN GELİYOR

Mızıkaya Hümayun Kumandanı Süleyman Paşa’nın soyundan gelen Özpetek’in annesi Nesrin Subaşı Özpetek Süleyman Paşa’nın torunudur.

2016 YILINDA YASA KABUL EDİLDİ; EŞCİNSEL EVLİLİK YAPTI

Ferzan Özpetek, 2001 yılından itibaren birlikte olduğu sevgilisi Simone Pontesilli ile İtalya'da eşcinsel birlikteliklerin hukuki olarak tanınmasını sağlayan medeni birliktelik yasasının Mayıs 2016 tarihinde mecliste kabul edilmesinden sonra evlendi. Özpetek, son kitabı Sen Benim Hayatımsın'ı Simone Pontesilli'ye adamıştı.

MADONNA TEBRİK ETTİ

Amerikalı şarkıcı Madonna, bir televizyon programına verdiği röportajda Ferzan Özpetek'in "bir dahi" olduğunu söylemişti. 2009 yılında çektiği Serseri Mayınlar isimli filminin Los Angeles Film Festivali açılışındaki gösteriminden sonra John Travolta ve Andy Garcia gibi isimlerden ise Özpetek’i tebrik etmiştir.

Haberin Devamı

JÜRİ OLDUĞU PROJELER

Ferzan Özpetek, 2005 yılında gerçekleştirilen 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, oyuncular Hülya Koçyiğit, Zuhal Olcay, Aytaç Arman, Kenan Işık ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın bulunduğu kurula jüri başkanlığı yapmıştır. 2007 yılında ise 75. Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

FERZAN ÖZPETEK FİLMLERİ

1997 Hamam
1999 Harem Suare
2000 Cahil Periler
2002 Karşı Pencere
2005 Kutsal Yürek
2007 Bir Ömür Yetmez
2008 Mükemmel Bir Gün
2010 Serseri Mayınlar
2012 Şahane Misafir
2014 Kemerlerinizi Bağlayın
2017 İstanbul Kırmızısı

ÖDÜLLERİ

1997 - 34. Altın Portakal Film Festivali, Hamam, En İyi Yönetmen, En İyi Film, En İyi Müzik
1998 - 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Hamam, En İyi Yönetmen
2003 - Karlovi Vary Festivali, Karşı Pencere - La Finestra di Fronte, En İyi Film, En İyi Yönetmen
2004 - 25. Seattle Film Festivali, Karşı Pencere - La Finestra di Fronte, En İyi Film
2004 - 31. Flanders Uluslararası Film Festivali, Karşı Pencere - La Finestra di Fronte, Canvas Halk Ödülü

Haberin Devamı