Gazete Vatan Logo

İstanbul Finans Merkezi İhaleye Açıldı

İstanbul'un prestij projesi olarak gösterilen Finans Merkezi ihalesi açıldı.

3.5 yılda tamamlanacak ve 4.5 milyar TL'ye mal olacak proje çerçevesinde Finans Merkezi'ni Ataşehir'de yapılan Mimar Sinan Camii'ne bağlayacak yaya ve araç kullanımı için bir platform da inşa edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Finans Merkezi Projesi için Dubai, Uzakdoğu ve ABD'deki örnekleri incelediklerini ifade ederken, "Yeni bir konseptle onlardan çok daha iyi olacağız" dedi.

1.7 milyon metrekare alana inşa edilecek proje kapsamında ilk etapta 800 bin metrekarelik bölümünün Finans Merkezi olarak tasarlandığını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi: "Bu alanda yaklaşık 3.5 milyon metrekare inşaat yapılacak. Bunun bugünkü hesaplamalarımıza göre maliyeti 4.5 milyar lira, inşaat süresini de 3.5 yıl olarak tasarlıyoruz. İlk etapta bankaların ve orada parseli bulunan özel kurum ve kuruluşların ve Emlak Konut'un yapacağı alan bu ifade ettiğimiz 800 bin metrekare alandaki altyapının hafriyatı ve altyapı inşaatları için ihaleye çıktık. 8 Ağustos tarihinde ihalesi olacak."

7/24 HAYAT DEVAM EDECEK

800 bin metrekare alana kurulacak olan Finans Merkezi'nde 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, cami, kreş, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimleri yer alacak. 50 bin kişiye istihdam sağlanacak merkezde 25 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla 7-24 saat canlı bir merkez olacak. Merkezin deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı. Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu bina olma özelliğiyle akıllı bina olacak olan Finans Merkezi birbirini yedekleyen kablolu ve kablosuz internet, iletişim iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemleri de yer alacakkonuthaberleri.com

İMKB'DE TAŞINABİLİR

Daha önce kamu bankaları, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) taşınacağının duyurulduğu Finans Merkezi'ne İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın da taşınması gündemde. Taşınma gerçekleşirse İMKB, SPK ile aynı binayı kullanacak. Merkezdeki binalar hizmet verecekleri kurumların ihtiyacının üzerinde büyüklükle planlandı.

TARİHİ MİMARİ İLE YAPILACAK

Finans Merkezi'nin inşa edileceği Osmanlı ve Selçuklu mimarisi örneklerinin detayları da belli oldu. Projede binaların arasına Selçuklu mimarisinde yer alan taş avlular yapılacak. Meydan ve avluların olduğu zemine çıkamayacak olan araçlar merkezin avlu zemini altında yapılacak yolları kullanabilecek. Finans Merkezi'nin dış planlaması da Osmanlı geleneğine göre dizayn edilecek ve merkezin etrafında 57 bin m2'lik bir park yer alacak.

Haberin Devamı