Gazete Vatan Logo

İstanbul Doğasını Kaybediyor

Dünyanın en büyük doğa koruma ağı olan Birdlife International'dan İstanbul'a kötü haber

Dünyanın en büyük doğa koruma ağı olan Birdlife International’ın Avrupa ve Orta Asya temsilcileri Doğa Derneği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da buluştu. İngiltere’den Kazakistan’a Ukrayna’dan İtalya’ya 49 ülkeden temsilciyi bir araya getiren toplantının gündeminde, 3.köprü, 3.Havalimanı, Kanal İstanbul gibi projelerin tehdidi altında olan İstanbul da vardı.

İstanbul sahip olduğu zengin kültürel ve biyolojik çeşitliliğin yanı sıra dünyanın en yoğun kuş göç yollarından birisi ve küresel ölçekte kritik bir öneme sahip. Her sene bahar ve sonbahar aylarında Afrika ve Avrupa arasında göç eden milyonlarca kuş İstanbul semalarından geçiyor ve konaklamak için İstanbul’un ormanlarını ve sulak alanlarını kullanıyor. Bu nedenle 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Kanal İstanbul gibi çılgın projelerin neden olacağı doğa tahribatının sonuçları sadece İstanbul’u değil, tüm dünyayı etkileyecek.

Yakında İstanbul’da hiç göçmen kuş görmeyebiliriz

Toplantı kapsamında kuşların on binlerce kilometrelik mucizevi göçünü izlemek amacıyla kuzey ormanlarında gerçekleştirilen geziye katılan Birdlife International Genel Müdürü Hazell Thompson endişesini şu sözlerle paylaştı:

Haberin Devamı

“İstanbul, doğası ile kıtalar arası bir öneme sahip bir şehir. Sahip olduğu göç koridorları ve darboğazlar ile başta küçük orman kartalı, yılan kartalı, küçük kartal, şahin, arı şahini, atmaca, yoz atmaca, leylek ve karaleylek gibi kuşlar olmak üzere tüm göç eden kuşlar için vazgeçilmez bir geçiş yolu. Bu geçiş yolunda inşa edilecek olan 3.Havalimanı, 3.Köprü gibi yapılar kuşların göç sırasında mola vermek için kullandığı ormanları ve sulak alanları yok edecek. Mola yerlerinin yok olması, kıtalar arası göç eden milyonlarca kuşun yaşamlarının yok olması anlamına geliyor.”

Thompson Türkiye’nin taraf olduğu doğa koruma sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülüklerini de hatırlatarak “Türkiye hükümetinin Afrika’dan Avrupa’ya tüm dünyayı etkileyen bir yok oluşa izin vermeyeceğine ve bu projeleri yeniden değerlendireceğine inanıyoruz. Uluslararası doğa koruma örgütleri olarak bu konunun takipçisi olacağız.” dedi.

Haberin Devamı

Birdlife International’ın Türkiye’deki ortağı olan Doğa Derneği’nin Genel Müdürü Engin Yılmaz da açıklamasında şunları söyledi:

“İstanbul, 20 milyon insanın yaşamını milyonlarca göçmen kuş ile paylaştığı bir kent. Yaşamlarımızın doğanın ve diğer canlıların üzerindeki etkisini bilerek yaşamak zorundayız. Özellikle de 11 Önemli Doğa Alanı’nın ve küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 50 türün bulunduğu İstanbul gibi coğrafyalarda. Kuş göç yolları üzerine yapılacak projeler, İstanbul’un ve dünyanın göçmen kuşlarının küresel ölçekte bir trajedi ile karşılaşması anlamına geliyor. Türkiye ve İstanbul bu vebali taşıyamaz”.