Gazete Vatan Logo

İstanbul delik deşik trafik çıldırtıyor

İstanbul'un tam 349 noktasında yol bakım ve yapım çalışması yapılıyor. Üstelik okulların da açılmasıyla kentte trafik durma noktasına geldi. Araçların içinde saatlerce bekleyen İstanbullular ise çıldırma noktasında!..

İstanbul'un trafik çilesi bitmek bilmiyor. Her yıl geliştirilen yeni projeler, alternatif çözüm önerileri yollarda geçen azabı dindiremiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 49 noktada yol yapımı, 300 noktada da bakım-onarım çalışmasını sürdürmesi trafik çilesinin kat kat artmasına neden oluyor. Okulların da açılması trafik keşmekeşine binlerce yeni araç çıkmasına neden oluyor. Ve İstanbullular sabah-akşam olmak üzere bu trafik sorunun içine dalıyor. İşte İstanbul'da sıradan bir gün...

'Sıkışık trafikte neşeliyiz!'
Saat 18.00... Öğrenciler okullardan çıkmış, işyerleri paydos etmeye hazırlanıyor. Ve İstanbul yollarında bol gürültülü, bol stresli, dur kalklarla geçen sıkıntı dolu saatler başlıyor. Balmumcu-Beşiktaş kavşağındayız. Okul ve işyerleri servislerinin de trafiğe katılmasıyla şoförlerin yüzlerinden düşen bin parça. Birçok radyo istasyonu bile yayınlarını trafik saatlerine göre hazırlıyor. Trafiğin en yoğun olduğu 18.00-20.00 saatleri arasında yayın yapan kimi radyoların verdikleri mesaj net: "Sıkışık trafikte neşeniz olacağız!"

'500 metrelik yol 40 dakika'
2 kilometreyi 30 dakikada aldıktan sonra yönümüz Maslak... Ancak Atatürk Oto Sanayii girişindeki yol bakım ve asfaltlama çalışması Maslak trafiğini çekilmez yapıyor. Kamyonların biri geliyor biri gidiyor; her yer toz toprak içinde. Maslak-4 Levent istikametindeki üç şeritli yol, çalışma nedeniyle tek şeride iniyor. 5 yıldır servis şoförlüğü yapan Atatürk Oto Sanayii Girişi'ndeki yol çalışmasının bir yıldır sürdüğünü söylüyor: "Bitmek bilmedi yol çalışması. Maslak'tan Içerenköy'e kadar servis çekiyorum. Dün 500 metrelik yolu 40 dakikada aldık. Içerenköy'e varmamız ise neredeyse üç saati buldu. Biz şoförüz, bir bakıma trafiğe alışığız ama çalışanlar iş yerlerinden çok trafikte yoruluyorlar."

'Fener maçına yetişebilsem'
Saat 19.00... Yönümüzü 4 Levent ama tekerlekler neredeyse hiç dönmüyor. Kimi şoför elini camdan çıkarmış sigarasını içiyor kimi yolcular ise gazeteleri satır satır okuyor. Otobüste ayakta gidenlerin durumu ise zor olanı. Onlar sauna gibi dar alanlarda buram buram terliyor. Çevredeki araçta bulananlarla da nerediyle akraba oluyor insan! Ve tabii sohbetler başlıyor... 35 yaşındaki Turgut Karacaali'nin amacı Fenerbahçe'nin 21.45'teki maçına yetişebilmek: "Sırf maç için biraz daha erken çıkayım dedim ama trafiğe saplandık. Olmadı maçı radyodan dinlerim."

Ve saat 20.08... İstanbul'daki mesafesi kısa ama süresi neredeyse 2 saati aşan yolculuğumuz Esentepe'deki gazete binasında son buluyor. Bizim de tek düşüncemiz maça yetişmek değil ama haberi yetiştirmek...

Yazarımız Elif Ergu anlatıyor
8 km'lik yolu 2 saat 5 dakikada nasıl geldim!
Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız, kışın geldiğini nasıl anlarsınız? Tabii ki trafikten; Okulların açılmasıyla birlikte nedense başlayan yol yapımından sonra başlayan çileden....

Tarabya'da oturuyorum. Dün sabah her şeye hazırlıklıydım. Bir gün öncesinde trafiğin felç olduğunu bizzat yaşadığım için sabah plan program yaparak yola çıktım. Öncelikle aynı yolu giden bir arkadaşımı arayıp bilgi aldım. İlk aldığım önlem şuydu: "Özel sektörün ve memurların işe başlama saatini bi geç bakalım" Ben de kendimi "patron saati"ne ayarladım! Sabah 10.00 civarı...

Yine de arkadaşımla irtibatı kesmedim, yol durumu hakkında sıcak bilgileri aldım: "Maslak yolu arapsaçı. Ferahevler'den çık ama burası da pek ferah değil ha..."

Elif yola çıkar...
Eee! N'apıcam peki... Önce sıkı bir kahvaltı yaptım, aç karnına arabada kan şekerim düşmesin diye önlem aldım. Yanıma da bir litre su, bir yeşil elma da almayı ihmal etmedim. Tarabya yokuşundan indim ve Ferahevler yolunu tercih ettim. Ferahevler'den Amerikan Konsolosluğu manzarasını takip eden yola çıkıp, İstinye'den yukarı çıkmayı planlıyordum ki gördüğüm manzaraya inanamadım. Yol arabalardan görünmüyordu. Allah'tan yol durumuna hakimim bir çıkış yolu bulup döndüm, sahile çıktım.

Tarabya-Yeniköy yolunda da sorun var. Kaçanlar orayı da tıkıyor. Ben İstinye'den sahile çıktım. Emirgan'a kadar trafik aktı, Boyacıköy'de kaldık. Bunlar belki inanmayacaksınız ama 35 dakikamı aldı.

Maslak'taki köprülü kavşak inşaatı bir yanda, sahil yolundaki inşaatlar bir yanda. Baltalimanı'dan kaçış vardır, Armutlu'dan. O yolun bir kısmı kapalı, bir kısmı açık. Orayı deneyim dedim, yok orası da kilit.

Elmayı dişledim!
Sahil yolu en azından manzaralı diye düşünürek sahil yoluna devam ettim.

Rumeli Hisarı'nda da inşaat vardı. Tek şerit. İşte o sırada elmamı yemeye başladım, acıktığımdan değil, elmaya dişlerimi geçirdikçe hırsımı alıyordum yalnızca. Bu arada yolun kilit olduğunu görenler ve alternatif yolları denemeyenler, U dönüşü yaparak trafiği iyice sıkıştırıyordu. Bebek'e ulaştığımda saat hayli geçmişti. Torpido gözündeki çikolata mutlu etti beni, bu arada radyo kanallarında herkes isyan ediyordu. İnsan kendini yalnız hissetmeyince daha bi iyi oluyor!

...Ve işe geldim
Arnavutköy'den Etiler ayrımına tırmanıp, yokuşta da arabasını kaldıramayanlar vardı, onlara deli olarak ilerledim. Yeni Ulus yolundan Mecidiyeköy ayrımına sapıp, Esentepe'ye girdim. 2 saat 5 dakika sonra gazetedeydim. Bu yol dışında denemediğim tek bir yol vardı o da İstinye'deki helikopter pistindeki alternatif, sahi orası kullanılıyor mu, yoksa orada da inşaat mı var? Elif'in kağısı eve nasıl döner şimdi kara kara onu düşünüyor....

Vatandaş perişan
Semiha Çolak (Satış uzmanı-30): Günde 4 saati direksiyon başında geçiriyorum
Araba kullanmaktan bezdim. Göztepe'den karşıya geçmek her gün iki saatimi alıyor. İki saatte de dönüyorum. Belediye yol açmasını bilmiyor. Vatandaşın parasını vereceksin. Evini istimlak edip yolu genişleteceksin. Akmerkez, Metrocity gibi büyük alışveriş merkezlerinin giriş-çıkışlarının ayrı yollardan olması gerekiyor.

Halil Yaramış (Mühendis-40): Ana caddelerde trafik tek şeride kadar düştü
Dört şeritli yollar kazılar yüzünden tek şeride düştü. Yok yola yama yapıyorlar, yok üst geçit inşaatı, yok döner kavşak inşaatı derken ana yollar tek şeride düştü. İstanbul'daki araba sayısı bir milyon ama sanki beş milyon gibi görünüyor. Araba sayısında artma da yok.

Murat Sağlam (Muhasebeci-28): Okulların açılmasıyla trafik keşmekeşe döndü
Trafik son zamanlarda inanılmaz derecede kalabalık oldu. Yollar okulların açılmasıyla iyice keşmekeşe döndü. Maslak ve Şişli'de eskiden ana yolları kullanmazdım. Şimdi ara sokaklar bile tıkanıyor. Trafikten kaçacak yer kalmadı. Mecbur kalmasam direksiyor başına hiç geçmeyeceğim.

Haberin Devamı