Gazete Vatan Logo

İstanbul’daki suikastta Rus istihbaratı izi çıktı

İstanbul’da 2015 yılında Başakşehir’de Çeçen Komutanı Abdulvahid Edelgiriev’in silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yakalanan sanıklardan biri, Rusya istihbarat servislerinin yurt dışındaki bir operasyon şirketinde çalışıyormuş.

İstanbul’daki suikastta Rus istihbaratı izi çıktı

İstanbul’da 2015 yılında Başakşehir’de Çeçen Komutanı Abdulvahid Edelgiriev’in silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yakalanan iki Rus hakkında iddianame hazırlanmıştı. İki tutuklu Rus Yuri Anısımov ve Aleksandr Smirnov’un Rus ajanı oldukları ve Çeçen cinayetlerinin Rus ajanları tarafından işlendiği iddia ediliyordu. İddianamede MİT’in tutuklu iki sanığın geçmişi hakkında yaptığı inceleme ilişkin hazırladığı yazı yer aldı. MİT’in araştırmasına göre; tutuklu Yuri Anisimov’un geçmişte Rusya Federasyonu’nun Gürcistan Büyükelçiliği’nde görev yaptığı ayrıca Rusya istihbarat servislerinin yurt dışındaki operasyonel faaliyetlerinde taşeron olarak kullandığı Vimpel-A şirketinde çalıştığı tespit edildi.

Afganistan için kuruldu

İddianamede, Vimpel Özel Birliklerinin Rusya Federasyonunun en seçkin askerlerinden seçilerek 1981 yılında Afganistan’da yeraltı faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulduğu hatırlatıldı. Vimpel-A şirketi ise, Rusya istihbarat birimi FSB’nin bünyesinde faaliyet gösteren Vimpel ve Alfa çalışanları tarafından 1997’de “bağımsız ulusal şirket” olarak kuruldu.

Haberin Devamı

İstanbul’a dönmüşlerdi

İKİ Rus ajanı MİT ve Emniyet’in ortak operasyonuyla Nisan 2016’da İstanbul’da yakalanmıştı. İki ajanın suikastın ardından Türkiye’den ayrıldığının tespit edilmesiyle birlikte takip süreci başlatılmıştı. İki şüphelinin 4 Nisan 2016’da tekrar İstanbul’a gelmesiyle birlikte operasyon için düğmeye basıldı. İstanbul’da yeni bir eylem için keşif yaptıkları sırada da kıskıvrak yakalandılar.