Gazete Vatan Logo

İstanbul'da yüzde 37 umudu

Anketlerin dediği oldu...

ANKARA- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün saat 11.00’de düzenleyeceği basın toplantısı ile yerel seçimdeki 13 belediye başkan adayını kamuoyuna açıklayacak. CHP Genel Merkezi’nde aday belirleme çalışmaları Genel Başkan Baykal başkanlığında dün gün boyu sürdü. İstanbul için Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in isimlerinin tartışıldığı toplantıda öne çıkan isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Bir son dakika sürprizi olmazsa aday olarak Kılıçdaroğlu’nun isminin açıklanması beklenen bugün düzenlenecek aday tanıtım toplantısına İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de davet edildi.

AKP’yi zorlayan isim

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’te AKP’ye karşı belgelerle muhalefet eden isim olarak ismini duyurdu. Eski bir bürokrat olan Kılıçdaroğlu, hükümetin çıkardığı ya da çıkarmak istediği yasalara sağlam argümanlarla karşı çıktı ve belgelere dayandırdığı yolsuzluk iddialarında bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun muhalefeti Şaban Dişli ve Dengir Mir Mehmet Fırat gibi AKP’nin iki güçlü ismini koltuğundan etti. Kılıçdaroğlu usulsüzlük yapmakla suçladığı Fırat ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile kamuoyu önünde canlı yayında hesaplaştı. Her iki yayın da reyting rekorları kırdı ve Kılıçdaroğlu, CHP’li olmayanların da sempatisini topladı. Bu popülarite anketlere de yansıdı. İstanbul Belediye Başkanlığı için İl Başkanı Gürsel Tekin, Ercan Karakaş ve Kemal Derviş isimleri geçerken yapılan anketlerde, Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda CHP’nin oylarının arttığı görüldü.

Aydın’a kadın aday

CHP Aydın’da da sürpriz bir ismi aday gösterme kararı aldı. CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu dün seçim bölgesinde düzenlediği basın toplantısında genel merkezden gelen adaylık önerisini kabul ettiğini belirtti.

CHP’NİN % 37 UMUDU

Hafta başında araştırma şirketi Konsensus’un yaptığı son İstanbul anketi açıklandı. ’Hangi partinin adayına oy vereceksiniz?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 28’i AKP, yüzde 14’ü CHP, yüzde 38’i de kararsız olduğunu söyledi. ’Peki Kılıçdaroğlu aday gösterilirse’ diye sorulduğunda ise “CHP” diyenler yüzde 37, “AKP” diyenler yüzde 23.2 oldu. Kararsızlar yüzde 27.4’e indi. CHP’nin yaptırdığı anketlerde de benzer sonuçlar çıkınca, Deniz Baykal dün kararını verdi ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kılıçdaroğlu oldu.

‘CHP İstanbul’da iktidar olacak’

Gürsel Tekin


CHP İstanbul İl Başkanı: Resmi açıklama söz konusu değil, sadece Genel Başkanın talimatıyla yarın Ankara’ya gidiyorum. Ben duymadım. Kemal Bey’in adaylığını televizyonlarda öğrendim. Bizim bir yarışta olmamız söz konusu değiliz. Kılıçdaroğlu da ben de görev adamıyız. Hedefimiz seçim almaktır. Kim aday olursa olsun heyecan içinde çalışacağız. CHP İstanbul’da iktidar olacak. Kılıçdaroğlu aday olacaksa seve seve destekleriz. Genel Başkanı hangimize görev verirse partimizi temsil ederiz.

‘Seçilmesi için çalışacağım’

Ercan Karakaş


CHP İstanbul aday adayı: Açıklama yarın 11’de yapılacak ama kimin olduğunu söylemediler. Ben de adaydım. Karar böyleyse Kemal Bey’e başarılar diliyorum. Başarılı olması için tabii ki çalışacağım, üzerimize düşeni yapacağım. Kanaat önderlerinin görüşleri alınmaya çalışıldı, kamuoyu yoklamaları yapıldı. Aday belirlenirken yöntem buydu. Katılımcı yöntemler daha doğrudur. Bildiğim kadarıyla kamuoyunun görüşleri dikkate alındı. Kılıçdaroğlu, son zamanlarda yolsuzlukların üstüne gitmesiyle dikkat çeken bir isimdi. Hayırlı olsun, başarılar diliyorum.

Haberin Devamı