Gazete Vatan Logo

İstanbul’da verem artışı!

Türkiye’deki 21 bin hastanın 6 bin 392’si İstanbul’da.

Türkiye’deki kayıtlı 21 bin 663 verem (tüberküloz) hastasının 6 bin 392’si İstanbul’da. İstanbul Verem Savaş Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul’da bazı ilçelerinde verem sıklığının, bu hastalığın çok rastlandığı bazı Afrika ülkeleri gibi olduğunu söyledi.

Yüzbinde 50.8’lik verem sıklığıyla İstanbul, Türkiye (yüzbinde 27.9) ortalamasının çok üstünde. Verem ilacına karşı direnç geliştiren vakaların yarısı yine İstanbul’da... Göç, kalabalık ve kötü koşullarda yaşam, hastalığın tanı ve tedavisiyle ilgili organizasyon eksikliği buna yol açan başlıcı nedenler.

Zengin, fakir ayırmıyor

İstanbul’da verem tanı, tedavi ve takibiyle ilgili ciddi sorunlar yaşandığını anlatan Prof. Dr. Kılıçaslan, “İstanbul’da verem Ankara’ya göre 10 kat daha fazla. Üstelik personel sayısı yetersiz” diyor. Kalabalık, sosyo ekonomik düzeyi düşük, işsizliğin yüksek oranlarda olduğu Bağcılar, Esenler, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece gibi ilçelerde verem sıklığı yüzbinde 70-90’a kadar çıkıyor. Buralarda daha sık görülse de sadece sosyo-ekonomik düzeyi düşük insanların kaderi değil. Özellikle büyük kentlerde verem bulaşma riskinden kimse muaf değil.

İki yerde balgam testi

İstanbul’da hastaların yüzde 10’unun balgamlarına bakılamadığını anlatan Prof. Dr. Kılıçaslan, “Halen sadece iki laboratuvarda bu testler yapılıyor” diyor.

Haberin Devamı