Gazete Vatan Logo

İstanbul’da şarbon şüphesi! Bakan Pakdemirli ve Bakan Koca'dan ilk açıklamalar

İstanbul’da 22 kişi şarbon şüphesiyle hastanelere başvurdu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “22 kişinin 4’ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor. Tetkikler sonrası şarbon olup olmadığı anlaşılacak. Gerekli aşıları yaparak tedbirlerimizi alacağız” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, hastaneye başvuranların 6'sında şüpheli hafif deri lezyonları görüldüğünü belirterek, "Şarbon hastalığının bu türü hayati tehlike oluşturmaz, tedavi edilebilir" dedi.

İstanbul’da şarbon şüphesi! Bakan Pakdemirli ve Bakan Koca'dan ilk açıklamalar

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesi sonucunda şüphelenerek hastaneye başvurdukları öğrenildi. Hastanelerde hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.

BAKAN PAKDEMİRLİ: BAŞKA ŞARBON VAKALARI GÖRMEYİ BEKLEMİYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, NTV’de canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

"Hastanelere başvuran vatandaşlarımızın tedavileri sürüyor." diyen Pakdemirli, Şarbon vakası görülen hayvanların satın alındığı işletme çevresindeki diğer hayvanlara yarın aşı yapılacağını, aşının hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakaları görmeyi beklemiyoruz." dedi.

Pakdemirli açıklamasında, "22 kişi şarbon şüphesiyle başvuru yaptı. Bir kısmı taburcu oldu. Hastanelere başvuran vatandaşlarımızın tedavileri sürüyor. Etlerin geldiği özel işletme karantina altına alındı. Hayvanımızın alındığı Silivri’deki işletme özel bir işletme. İşletmede 7 hayvan var, diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar ithal hayvan değil. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 km etrafındaki 3500 hayvan yarından itibaren tedbir için aşılanacak. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakası görmeyi beklemiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Silivri'de 31 Ağustos'ta kesilen bir kurbanda şarbon hastalığına rastlandığının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.
Koca, "Şarbonlu olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 22 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve altı vakada şüpheli hafif deri lezyonları görülmüştür. Bu vakaların gerekli tedavileri düzenlenmiştir. İnsana hayvandan bulaşarak deri lezyonlarıyla seyreden şarbon hastalığının bu türü, hayati risk oluşturmayan, tedavi edilebilir bir hastalıktır." ifadelerini kullandı.
Tetkiki yapılan diğer vakalarda herhangi bir bulguya rastlanılmadığını kaydeden Koca, "Bu arada aynı etle temas ettiği zannıyla hastanelerimize münferiden başvuranlar olmakla birlikte bu başvurular arasında şüpheli bir vakaya rastlanmamıştır. Bu hastalarımız için herhangi bir hayati risk söz konusu değildir." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı