Gazete Vatan Logo
Magazin İstanbul’da sanat patlaması

İstanbul’da sanat patlaması

İstanbul’da sanat patlaması

Sanatın İstanbul’daki yükselişi bu ay en yüksek seviyede. Öyleki şehrin neredeyse her bölgesinde karşınıza bir sanat eseri çıkabilir. Türkiye’nin en prestijli uluslararası çağdaş ve modern sanat fuarı ARTINTERNATIONAL’ın üçüncüsü 6 Eylül’e kadar Haliç Kongre Merkezi’nde. 27 ülkeden 87 galerinin, 400’den fazla sanatçının katıldığı fuarın dikkat çeken detayları...

Taner Ceylan’dan bir ilk

Geçen yılın en çok ilgi gören galerilerinden Paul Kasmin Gallery, bu yıl da çok konuşulacak işlerle geliyor. Hiper gerçekçi resimleriyle dünyaca tanınan sanatçı Taner Ceylan, bu kez “Golden Age/Altın Çağ” serisinden son çalışması Satyr II ile dünyada ilk kez ARTINTERNATIONAL’da! Satyr II, Yunan mitolojisindeki yeniden doğuş ve ikililik kavramlarını karşı karşıya getiriyor. Ceylan, “Satir, hayvanı dizginlemiş ve böylece ortaya insan çıkmıştır. Resmin 20. yy başlarında çekilmiş, siyah beyaz bir fotoğraf üslubuyla yapılmış olması da tüm bu kurgusal masallığa olağandışı bir gerçekçilik katmakta” diyor.

Noktaların kraliçesi VIctorIa MIro’da

Haberin Devamı

Sadece İngiltere’nin değil dünyanın en önemli galerilerinden biri sayılan Victoria Miro fuarda yerini alacak. Aralarında Dragset&Elmgreen, Isaac Julien, Grayson Perry’nin de bulunduğu pekçok ünlü isimle katılacak galerinin çok konuşulacak sanatçılarından biri de kuşkusuz benekleri ile ünlü, moda dünyasına ilham veren Yayoi Kusama olacak! Renkli-aynalı düzenlemeleri, puantiyeli kıyafetleri ve kabak heykelleri, optik desenleri, siyah-kırmızı noktalarını yerleştirdiği işleriyle tanınan, sarsıcı hayat hikayesiyle de çok konuşulan Yayoi Kusama’nın 2013 tarihli “Image of First Love” adlı heykeli de Victoria Miro standında görülebilecek.
Fotoğraflarınızın kadrajındakiler
ARTINTERNATIONAL’ın Haliç Kongre Merkezi’nin terasına özel hazırlanan açık hava heykel galerisi “By The Waterside”, bu yıl da fuar ziyaretçilerini sahilde karşılayacak. Haliç’in eşsiz görüntüsüyle bütünleştirecek “By The Waterside”da bu yıl; Filibeli galeri Sariev Contemporary’den Rada Boukova ve Stefan Nikolaev, Barselona’dan Galeria Carles Taché Projects’ten Javier Pérez, Aspan Gallery’den Yerbossyn Meldibekov, Dirimart’tan Ichwan Noor, Galerist’ten Şakir Gökçebağ, Pi Artworks’ten Paul Schwer, Galeri Zilberman’dan Guido Casaretto ile Walid Siti ve Lisabird Contemporary’den Karl Karner’in heykelleri sergilenecek. Emin olun sosyal medyada en çok bu fotoğraflar ile karşılaşacaksınız.
Popüler isimlerin de eserlerine bakın
İngiltere’nin en köklü galerilerinden Andipa standında Banksy’den David Hockney’e, Andy Warhol’dan Grayson Perry’e dünyaca ünlü pekçok sanatçının işini bir arada görme şansını bulacaksınız. İlham verici çizgileri ve heykelleriyle büyüleyen Fabien Merelle (Edouard Malingue Gallery), 1988 Turner Prize ödüllü İngiliz heykeltıraş Tony Cragg (Galleri Andersson/Sandström), güncel sanatın en kışkırtıcı isimlerinden Jan Fabre (Mario Mauroner Contemporary Art), eserleri Smithsonian American Art Museum, Whitney Museum of American Art gibi önemli koleksiyonlara girmiş, özellikle suluboya resimleri ile bilinen Walton Ford (Paul Kasmin Gallery), 60’lardan bugüne kadar kişisel, gerek kolektif işleriyle Amerikan modern sanatını derinden etkilemiş Claude ve Francois-Xavier Lalanne’nin (Paul Kasmin Gallery) eserlerini de izleyebileceksiniz.
Türkiye’den en yeniler karşınızda olacak
Fuarın bir başka dikkat çeken kısmı ve özellikle altını çizdikleri ayrıntı Türkiyeli sanatçıların son işleri ilk kez burada sergilenecek olması. Böylece fuar, yıl içinde galerin sergilediği işlerin tekrarı yerine, yepyeni bir alan yaratıyor. Bu ‘ilk’ durumu seyirci için de heyecan verici. Türkiye ayağında ise 12 galeri bulunuyor. Galerist’ten Seza Paker ve Ali Emir Tapan; Pi Artworks’ten Yeşim Akdeniz, Volkan Aslan, Nancy Atakan, horasan, Nejat Satı ve Paul Schwer’in; Rampa’dan Erinç Seymen, Nilbar Güreş, Selma Gürbüz, Servet Koçyiğit ve Ahmet Oran’ın; x-ist’ten Burcu Perçin, Ansen ve Serkan Adın’ın ve Sanatorium’dan Erol Eskici’nin yeni işleri ilk kez ARTINTERNATIONAL’da görücüye çıkacak. Fuarın bu yılki yeni galerileri The Empire Project de usta sanatçı Mehmet Güleryüz’ün son çalışmalarını ilk kez fuarda sergileyecek. .artsümer, sanatçısı Erdal Duman ise metal ve bronz heykellerinin yanı sıra cam gözyaşı şişelerinden oluşan devasa enstalasyonuyla merak uyandırıyor.
Sanat eylemİ gerçekleşecek
Fuarın merakla beklenen isimlerinden biri de sanat dünyasında “Görünmez Adam” olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin (Galerie Paris-Beijing) olacak. Sanatçı, kamuflajı bir sanat eylemine dönüştürüyor ve kendini, seçtiği bir fonla aynı desene boyayarak gizleniyor.

Haberin Devamı