Gazete Vatan Logo

Paralel yapı operasyonu! İş adamları gözaltında

İşadamalarının da aralarında bulunduğu 100 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında "Burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin, Bank Asya’nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı" belirlenmiştir" denildi.

Paralel yapı operasyonu! İş adamları gözaltında

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bu Sabah aralarında işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı operasyon ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
"YASA DIŞI FETÖ/PDY ÖRGÜTÜNE FİNANSMAN SAĞLAMAK"
Açıklamada soruşturmanın Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütüldüğü belirtilerek, "Yasa dışı FETÖ/PDY örgütüne finansman sağlamak, üye olmak, örgütün propagandasını yapmak ve suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak suçlarından gizli soruşturma yürütülmektedir" denildi.
"DİNİ DUYGULAR İSTİSMAR EDİLEREK..."
Soruşturma kapsamında araştırmaların yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bank Asya hakkında düzenlenen Teftiş Kurulu raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan tahkikat sonucunda; burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin, Bank Asya’nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerine usulsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabı kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden, örgütün ileri gelen üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır" ifadeleri yeraldı.
"BELGELERE ARAMA VE EL KOYMA KARARI"
Başsavcılık tarafından soruşturmaya konu suçları işledikleri iddia ve delil elde edilen 140 kişinin gözaltına alınması talimatı verildiği kaydedilen açıklamada, "Başsavcılığımızın talebi üzerine İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 15 Nisan 2016 tarihli kararı uyarınca bir kısım şüphelilerin adreslerinde soruşturma konusu suçların unsuru ve delili olabilecek eşya ve belgelerin tespit ve temin edilmesi için arama ve el koyma kararı verilmiştir" denildi.
"41 BANKA ÇALIŞANI VE ŞİRKET YÖNETİCİSİ..."
Soruşturma kapsamında 100 kişinin gözaltına alındığı vurgulanan açıklamada, "Şüphelilerden 41’i Bank Asya’nın değişik şubelerinde çalışan personeli, diğerleri ise 2014-2015 yılları arasında örgüte finansman sağlayan /finansmana aracılık eden şirket yöneticisi ve çalışanları ile himmet hesaplarını örgüt adına kontrol eden ve tasarruf edilen kişilerdir" cümlelerine yer verildi.
8 İLİ KAPSAYAN SORUŞTURMA
Soruşturmanın Bank Asya’nın İstanbul’daki 4 şubesinde yoğunlaştığı ifade edilen açıklamada, "İstanbul Merkezli olmak üzere 8 ili de kapsayan soruşturma, Başsavcılığımızca her yönü ile detaylı olarak gizli ve titiz bir şekilde sürdürülmekte olup sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir. Kamouyuna saygı ile duyurulur" denildi.
H.Z İSİMLİ VATANDAŞIN İHBARIYLA BAŞLAYAN SORUŞTURMA
Öte yandan soruşturmanın 2015 yılında H.Z. isimli bir vatandaşın ihbarı ile başladığı, vatandaşın ihbarında Bank Asya şubesindeki hesabının "himmet" için kullanıldığını söylediği öğrenildi. Bu iddia doğrultusunda Bankacılık Teftiş Kurulu’nun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün araştırma yaptığı ifade edildi.
DUMANKAYA İNŞAAT'A PARALEL YAPI OPERASYONU
Habertürk'ün haberine göre; Paralel Yapı operasyonu kapsamında Dumankaya İnşaat'ın yöneticileri de gözaltına alındı. Dumankaya İnşaat Onursal Başkanı Halit Dumankaya ve Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Semih Serhat Dumankaya şu anda gözaltına alınması kesinleşen isimler.
Operasyonun Himmet ve Bank Asya soruşturmasıyla ilgili olduğu öğrenildi. Öte yandan şirketten konuyla ilgili ilk açıklama geldi.
DUMANKAYA İNŞAAT'IN O AÇIKLAMASI:
"Basın yayın organlarında yer aldığı gibi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, 18 Nisan 2016 Pazartesi sabahı bilgilerine başvurulmak üzere Mali Şube Müdürlüğü’ne davet edilmişlerdir. Süreç tarafımızdan takip edilmektedir. 53 yıldır ülke ekonomimiz ve insanlarımız için değer yaratmak ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren Dumankaya İnşaat, kurulduğu günden itibaren tüm hukuki ve mali yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmiş, ülkemizin kalkınması ve insanımızın gelişimi için çalışmış ve çalışmaktadır.Kurumumuz, süreçle ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.

Haberin Devamı