Gazete Vatan Logo

İstanbul’da orta halli eve büyük talep var

İstanbul’da lüks konutta arz fazlası oluşurken uygun fiyatlı evler büyük ilgi görüyor. TOKİ’nin Kayaşehir’deki projesine gelen talep de bunu kanıtlar nitelikte. TOKİ’nin orta gelirli için satışa sunduğu 1.892 konuta sadece bir günde 2 bin 155 talep alındı

İstanbul’da orta halli eve büyük talep var

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İstanbul Kayaşehir’de satışa sunulan 1.892 konuta başvuruların başladığı ilk günde 2 bin 155 talep geldi. Son yıllarda gayrimenkul sektörü lüks konut sektörüne odaklandığı için uygun ödeme koşullarına sahip ve uygun fiyatlı konutlar büyük talep görüyor. TOKİ’nin 5 Eylül’de başvuruları başlayan ve en düşük 603 lira taksitle satışa sunduğu sosyal konutlar da bu talepten nasibini aldı.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, “İstanbul’da Kayaşehir’de orta gelir için satışa sunduğumuz 1.892 sosyal konutumuza başvuruların başladığı ilk gün hemen bayram sonrası olmasına rağmen 2 bin 155 başvuru geldi. 79 şehit yakını ve 106 engelli vatandaş da konut sahibi olmak için talep gösterdi” dedi. Turan, orta gelirli vatandaşlar için üretilen konutlara olan ilginin sektörün temsilcileri açısından belirleyici ve yönlendirici olacağını da vurguladı.

65 bin sosyal konut

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların müracaatlarını 20 Eylül’e kadar ilgili kamu bankasına yapması gerektiği vurgulayan Turan, “Başvuruların tamamlanmasından sonra 4 Ekim’de yapacağımız kura çekimi ile konut sahibi olacak vatandaşlarımız belirlenecek” dedi.

Haberin Devamı

Satışa sunulan 1.892 konutun orta gelir grubuna yönelik olduğunu söyleyen Turan, “Projemiz sosyal konut projesi olduğu için hiç konut sahibi olmama şartı arıyoruz. Geçtiğimiz yıl 65 bin sosyal konut inşa ettik. Bu yıl şu anda 45 bine yakın konutu ihale ettik. Bu yıl sonunda 65 bin konut rakamına ulaşacağız. Dolayısıyla yegane hedefimiz hiç konut sahibi olmayan vatandaşlarımızı konut sahibi yapmaktır” diye konuştu.

Başvuru şartları hakkında da bilgi veren Turan, başvuru sahibi vatandaşların öncelikle hiç konut sahibi olmaması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “2 yıl İstanbul’da yaşama ve 18 yaşından büyük olma şartımız var. Bu 3 şartı sağlayan vatandaşlarımız başvuru yapma hakkına sahip olacak. Vatandaşlarımız 5 bin lira yatırarak bu kuraya katılabilecek. Çıktığı takdirde bu ücret peşinatlarından düşülecek. Çıkmadığı takdirde bir hafta içerisinde iade edilecek.“

Haberin Devamı

Nasıl başvuru yapılıyor?

- Başvuru şartlarını karşılayan başvuru sahipleri, başvuru tercihlerini 1+1, 2+1 ve 3+1 konut tiplerinden birisi için yapabilecek.

- Başvuru Formu ile birlikte istenilen belgeler eksiksiz olarak bankaya teslim edilecek.

- Şartları sağlayan kişiler, Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin İstanbul’daki şubelerine başvurarak, 5 bin lira tutarındaki başvuru bedelini 5 Eylül-20 Eylül tarihleri arasında yatıracak ve başvurdukları grup ile ilgili “Satın Alma Talep ve Yüklenim Belgesi”ni imzalayacak.

- Konutların satışı yüzde 25 peşinat ve 120 ay vade ile yüzde 40 peşinat ve 144 ay vadeli yapılabilecek. Fiyatlar 144 bin 755 liradan, taksitler aylık 603 liradan başlayacak.

- Taksit ödemeleri, sözleşme imzalama tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak.

- Borç bakiyesi ve aylık taksitler, sözleşme imzalama tarihine bakılmaksızın, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı uygulanarak artırılacaktır. İlk 6 aylık dönemsel artış Ocak 2018 tarihinden itibaren başlatılacaktır.

Haberin Devamı