Gazete Vatan Logo

İstanbul'da kritik zirve! Üç ana başlık...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geliyor. İran'ın ABD üslerini vurmasının ardından gerçekleştirilecek zirve büyük önem taşıyacak. Gözler zirve sonrası yapılacak açıklamalarda olacak.

İstanbul'da kritik zirve! Üç ana başlık...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan gelen doğal gazı Karadeniz’in altından Türkiye ve Avrupa’ya ulaştıran TürkAkım doğal gaz boru hattı projesinin açılışı için Putin’i ağırlayacak. TürkAkım projesinin açılışı bugün Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. İki lider ayrıca başa ve heyetler arası görüşmeler de gerçekleştirecek. Görüşmede üç kritik konu; Libya, İdlib ve ABD-İran gerginliği ana başlıklar olacak.

LİBYA

Libya’da Hafter güçlerine destek veren Rusya’nın attığı adımlar ile Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme süreci masadaki en kritik konu başlığı olacak. Rusya’nın paralı askerleri olarak bilinen “Wagner” güçlerinden duyulan rahatsızlık da Putin’e iletilecek. Görüşme sonrası, Libya konusunda ortak deklarasyon veya mutabakat metninin kamuoyuna açıklanabileceği belirtiliyor.

İDLİB

Erdoğan-Putin görüşmesinde ikinci önemli konu İdlib olacak. İdlib’te ateşkese uyulmaması ve rejimin saldırıları nedeniyle 300 bine yakın sivilin Türkiye’ye doğru gelmeye başladığı bu sayının artabileceğine dair endişeler de Putin ile paylaşılacak. Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde Rusya ile yapılan anlaşma gereği çekilmesi hedeflenen YPG unsurlarının da tam olarak çekilmediğine dair bazı belgeler Putin’e sunulacak.

Haberin Devamı

İRAN

Erdoğan ve Putin, ABD’nin İranlı komutan Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından bölgedeki gerginlik ve İran ile ABD’nin karşılıklı tehditleri de görüşmede ele alınacak konular arasında. Bölgedeki tüm ülkelerin itidalli olması gerektiğine bir kez daha dikkat çekmesi beklenen Erdoğan’ın Rusya’nın da İran’a itidal tavsiye etmesini önerecek. Görüşmede bu gündemler dışında ikili ticaret hacmi de ele alınacak.