Gazete Vatan Logo

İstanbul'da kar yağışı başladı! Uyarı üstüne uyarı geldi

Uzun süredir İstanbul'da kar yağışının ne zaman başlayacağı merak ediliyordu. Günler öncesinden uyarılar yapıldı. İstanbul'da kar yağışı başladı. İstanbul'un Anadolu Yakası'nın yüksek kesimlerinde sulu kar yağışı etkili oluyor. AKOM'dan kar yağışı sonrası önemli bir açıklama geldi.

İstanbul'da kar yağışı başladı! Uyarı üstüne uyarı geldi

Öğle saatlerinde yılın ilk karı yağdı. İstanbul Anadolu yakasında öğle saatlerinde kar yağışı etkili olmaya başladı. Kartal, Sancaktepe, Sultanbeyli ilçelerinde etkili olan kar yağışı zaman zaman lapa lapa yağdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü kar yağışının yarından itibaren kent genelinde etkili olacağını açıklamıştı. Kartal Aydos Ormanı’nda bulunan vatandaşlar ise lapa lapa yağan kardan memnun olduklarını dile getirdi. Kartal Aydos Ormanı’nda bulunan bir görevli, “Biz Aydos’tayız yıllardan beri. Beş yol mevkiindeyiz. Burası zaten karı alan ilk bölge. Yüksek bölgeler. Biz burada nöbet tutuyoruz, devriye atıyoruz. Karın olması bizim için tabi ki güzel" dedi.

CNN TÜRK Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli İstanbul'a düşen ilk kar yağışı sonrası şu değerlendirmelerde bulundu:
"Seyahate, yola çıkacaklar var ise gidecekleri güzergah hakkında bilgi almalarında fayda var. Erteleyebiliyorlarsa ertelemelerinde fayda var. Batı Karadeniz'de Düzce, Zonguldak Bolu dolaylarında, Eskişehir'de başkentin neredeyse tamamı beyaz örtüyle kaplanabilecek. Öğleden sonrasına kadar en azından devam edecek.
Doğu Karadeniz'in daha çok iç kesimlerinde, Doğu Anadolu'nun genelinde kar yağışı bekliyoruz. Ama dediğim gibi bu kar yağışının en güçlü kısmı Marmara'nın güney kesimlerinde.
İSTANBUL'DA NE OLACAK?
İstanbul'da durum şu... Neredeyse şehrin tamamı. Kartal'da gördüğümüz yağış hani ilerleyen saatlerde sıcaklık biraz yükselecek tekrar düşecek. Yumuşak bir kar ya da karla karışık bir yağmur şeklinde gidecek. Gece 01.00-02.00 sularını geçirdikten sonra şehir geneline kar yayılmaya başlıyor. Mavi gördüğümüz alan geniş halka içerisindeki alan şehrin dışına taşıyor. Bu kar yağışının olduğu alan. Bu biraz daha beyaz gördüğümüz alan örtü yapabilecek alanlar. Dolayısıyla miktarı da daha fazla. Anadolu yakasının orta ve doğusuna geçtiğimizde kar yağışının miktarı biraz daha fazlalaşıyor.
Beklediğimiz kar yağışı alanlar Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş, Fatih, Beyoğlu, Zeytinburnu, Yeşilköy diye devam ediyor. Gördüğün gibi kıyı hattı boyunca kar yağışı var ama tutma ihtimali zayıf. İç kesimlerde Sultanbeyli civarında, Esenyurt'ta, Çekmeköy'de, Ataşehir'de; Ümraniye'de, Tuzla'nın yüksek kesimleri bu alanlarda. Beylikdüzü öyle değil biraz daha sınırda. Beyaz örtüyü muhtemel bu çizdiğimiz alan kapsayacak."

Haberin Devamı

AKOM: YARIN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Haberin Devamı

İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul’a bu geceden itibaren karla karışık yağmur yağacağını açıkladı. Yağışların, cuma sabah saatlerinden itibaren ise il genelinde kar şeklinde etkili olmasının beklendiği, kar yağışının önümüzdeki çarşambaya kadar devam edeceğinin tahmin edildiği belirtildi.
KAR YAĞIŞI GELECEK HAFTAYA KADAR SÜRECEK
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İBB AKOM’un verilerine göre, perşembe akşam saatlerinden itibaren Sibirya kökenli yeni bir soğuk hava dalgasının Marmara Bölgesi'ne giriş yapacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle perşembe gecesi görülecek yağışların karla karışık yağmur; cuma sabah saatlerinden itibaren ise kent genelinde kar şeklinde etkili olması bekleniyor. AKOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cumartesi günü aralıklarla devam etmesi beklenen kar yağışının pazar ve pazartesi günleri kuzeyli yönlerden esen rüzgârın kuvvetlenmesiyle beraber, özellikle Marmara ve Karadeniz'in kıyı kesimlerinde deniz etkisiyle birlikte kar yoğunluğunun artabileceği tahmin ediliyor." AKOM verilerine göre, sıcaklıkların 0°C’lerin altına inmesiyle buzlanma ve don hadiselerinin yaşanabileceği hatırlatılmasında bulunulurken, kar yağışının çarşamba gününe kadar aralıklarla devam edebileceği bilgisine yer verildi. İstanbul’da hava sıcaklıklarının 22 Ocak’a kadar mevsim normalleri civarı ile çoğunlukla 3-7°C altında, 23-30 Ocak tarihleri arasında mevsim normalleri civarında seyretmesinin beklendiği belirtildi.
Açıklamada,"İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış şartlarıyla mücadele çalışmalarında bu yıl bin 351 araç- iş makinesi ve 7 bin 31 personel görev yapacak. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, İstanbul’da 4 bin 23 km’lik sorumlu yol ağında, 434 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı hazır bekletilecek ve müdahale çalışmalarını yürütecek" denildi.
"BUZLANMALAR ERKENDEN TESPİT EDİLECEK"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: İstanbul genelinde 60 noktada kurulan BEUS’tan (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) gelen mesajlar doğrultusunda ekipler çalışmalarını yürütecek, ekiplerin takibi ve yönlendirilmesi araç takip sistemi üzerinden sağlanacak. Anaarter ve çevre yollarında çekici ve kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek, olası trafik kazaları ve yolda kalmalara ekipler tarafından hızlı müdahale edilecek. Muhtarların kontrolüne verilen kürüme aparatlı traktörler ile köy yolların açık tutulması sağlanacak. Kritik noktalara kutu tuzlar bırakıldı. Üstgeçitler, otobüs durakları, meydanlar, gibi kritik noktalarda kar birikintilerine ve buzlanmalara ekipler tarafından müdahale edilecek. Sokakta yaşayan evsiz vatandaşlar zabıta ekipleri tarafından toplanıp sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra evsizler için hazırlanan İBB tesislerinde misafir ediliyor. Sokak hayvanlarının beslenmelerine ve tedavilerine yönelik Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma yapılıyor. Havaların soğumasıyla şehrin ücra noktalarında yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları için mama desteği veriliyor."
İBB’nin kışa hazırlık kapasitesini de açıkladı. Kapasite şöyle;
Sorumlu Yol Ağı: 4 bin 23 km
Personel Sayısı: 7 bin 31
Araç ve iş Makinesi Sayısı: Bin 351
Tuz Stoku: 301.308 ton
Kutu Tuz (kritik noktalara): 300 adet
Solüsyon Durumu: 64 tank (1.290 ton kapasite, saatte 25 ton üretim)
Traktör Sayısı (köy yolları için): 147
Vinç - Kurtarıcı Sayısı: 13
Metrobüs Güzergâhı : 110 km (33 iş makinesi)
Buzlanma Erken Uyarı Sistemi : 60 istasyon
HAVADAN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
İstanbul'da beklenen kar yağışı nedeniyle kent genelinde önlemler alındı. Yolların buzlanması durumunda olası kazaların önüne geçmek için belediye ekipleri yolları tuzluyor. Kartal'da yollara dökülmek üzere toplam 300 bin ton tuz hazırda bekletiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Şube Müdürü Tuncay Gürcan, "İstanbul'umuzun kritik noktasında toplamda yetmiş bir adet tuz ikmal noktamız bulunuyor. AKOM'dan verilecek olan alarm durumuna göre yol bakım ve altyapı koordinasyon daire başkanlığımıza bağlı araçlarımız tuz yüklemesi yapıp kritik noktalarda hazır olarak bekliyorlar. Bunun dışında 300 noktada tuz kutusu ve tuz çuvalları mevcut. Ekiplerimiz şu anda alarm durumunda ve kritik noktalarda hazır olarak beklemektedir." dedi.

Haberin Devamı