Gazete Vatan Logo

İstanbul'da enerji zirvesi

Enerji Bakanı Berat Albayrak İstanbul Enerji Zirvesi'nde konuştu. Ardından Başbakan Binali Yıldırım kürsüye çıktı. Başbakan konuşmasında "enerji fiyatlarında isikrar sağlayalım" dedi.

İstanbul'da enerji zirvesi

İstanbul'da düzenlenen 23. Enerji Kongresi'ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı. Her iki isim, kongreyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanından takip ediyor.

BAKAN ALBAYRAK: BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM

Bakan Albayrak konuşmasında "Hiçbir ülke enerji güvenliğini tek başına sağlayamaz. Politikalarımızda temel kaygımız küresel barıştır. Enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz." dedi

BAŞBAKAN YILDIRIM: FİYATLARDA İSTİKRAR SAĞLAYALIM

Albayrak'ın ardından kürsüye çıkan Başbakan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

* 65 oturum yapılacak, 250 konuşmascı bilgi ve tecrübeleri aktaracak

* Enerji fiyatlarında istikrar sağlayalım. Uluslararası dayanışma büyk öneml kazandı. Makul fiyatlarla enerji güvenli hedefinin sürdürebileceğini bilmeliyiz.

* Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahip. Enerji dağıtımındaki kayıpları önleyeceğiz. Türkiye'nin bir enerji ticareti emrkezine dönüştürülmesi projelerle desteklenmektedir. Kaynak ve güzergah çeşitliliği konusunda şanslıyız. Nükleer enerji sepetimize dahil ettik.

Haberin Devamı

ALİYEV: TANAP TARİHİ BİR ANLAŞMADIR

Venezüela Devlet Başkanı Maduro'nun ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuşma yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev konuşmasında; 'Dünyanın en büyük gaz yatağı Azerbaycan'dadır. TANAP projesi tarihi bir anlaşmadır. Ondan sonra Trans Adliyatik Kemeri'dir. Türkiye bu projede liderliğini gösterir. Enerji denildiğinde Türkiye ve Azerbaycan'ı nazara almamak mümkün değildir' dedi.

PUTİN: TÜRK AKIMINI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Aliyev'in ardından kürsüye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çıktı. İşte Putin'in açıklamasından satır başları:

Enerjiye en yoksulların erişimini sağlamalıyız. Küresel ekonomiddeki zor koşullar yüzündeni enerji konferansı bize fırsat veriyor. Yeşil enerjiye doğru gidiyoruz ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artıyor.

Uluslararası enerji takvimlerine göre 20-30 yıl sonra yine petrol ve doğallgaza ihtiyacımız olacak. 2020 yılına kadar petrol tüketimi yüzde 26 olacak. Aşırı petrol tüketimi nedeniyle fiyatlar düştü. Petrol çıkarma sabitleştilmeli.

Haberin Devamı

Son 70 yılda yeni kaynaklarda azalma var. Bazı projeler toplu şekiled iptal ediliyor Enerji açığı da yeni fiyat dalgalanmasını getiriyor. Enerji güvenliğini koordineli olarak sağlayabiliriz.

Bazı ülkeler işadamlarına avantajlı projeleri kapatın diyor. Bunu yaparken müttefiklik ve disipline atıfta bulunuyor. Enerji güvenliğini koordineli olarak sağlayabiliriz. Bu tür girişimde bulunan taraflar ortaklarını hiç düşünmüyor. Kendi çıkarlarına karşı hareket ediyor. Uzun sürecek ve sürdürebilir gelişmeye kalite sağlayacağız. Yeni kaynaklara yatırım yapıyoruz. Çıkarmaya da zor koşullarda da olsak devam ediyoruz. Enerji piyasasına güvenli bir taraf olacaktır. Bizim ihracatımız sayesinde çok ülkenin gelişimi sağlanacaktır. AB'nin enerjinin bir kısmını biz sağlıyoruz. Mesela geniş dağıtım sistemi devreye girdi. Kuzey Akım var en güncel olarak. İkinci kısımda. Üzerine çalışıyoruz. Zirveye hazırlık çerçevesinde Türk Akımı'nı ele alıyoruz. Çin Japonya Hindistan'a da ihracata devam edeceğiz. Sayın Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı projesini de gerçekleştirmek istiyoruz.

Haberin Devamı