Gazete Vatan Logo

İstanbul’da, FBI destekli operasyon!

Bir Nijeryalı, internette tanıştığı ABD’li kadını dolandırdı

Türkiye’de bir bankaya 524 bin dolar gönderen Cherly Allmen, şüphelenip FBI’a başvurunca Nijeryalı dolandırıcı Mecidiyeköy’de parayı çekerken yakalandı.

AMERİKALI bir kadını 524 bin dolar dolandıran Nijeryalı’nın arkadaşı, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) verdiği bilgilerle İstanbul’da yakalandı. Gözaltına alınan şüpheli, tutuklandı.

Facebook’ta tanıştı

Nijerya’da yaşadığı belirtilen David Holmes, ABD’de yaşayan Cherly Allmen ile Facebook’ta tanışarak arkadaş oldu. Holmes, daha sonra ABD’li kadından, ticari kazanç vaadiyle para istedi ve parayı Türkiye’de yaşayan Nijeryalı Wisdom Efe Onokpite’ye göndermesini söyledi.

Allmen de çeşitli tarihlerde Holmes adına İstanbul’daki Onokpite’ye, 524 bin dolar gönderdi. Ancak para isteyen Holmes’in, İstanbul’da gönderdiği paraları çeken Onokpite ile aynı kişi olabileceğinden şüphelenen Cherly Allmen FBI’a başvurdu.

Önce paraya tedbir kondu

FBI’ın aynı gün uyardığı ABD Başkonsolosluğu görevlileri, Onokpite’nin yakalanması için İstanbul polisinden yardım istedi. Konsolosluk görevlileri Allmen’in gönderdiği paranın çekileceği Mecidiyeköy’deki banka şubesine de paraya tedbir koydurdu. Görevliler, bankadan parayı çekecek kişiye ödeme yapmamasını ve bu kişiyi oyalamalarını da istedi.

Mali polis, önceki gün Allmen’in en son gönderdiği 200 bin doları çekmek için Mecidiyeköy şubesine gelen ve banka görevlilerinin oyaladığı Onokpite’yi operasyonla yakaladı.

‘Sahte pasaportla girdim’

Gözaltında tutulduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen Onokpite, savcılıktaki ifadesinin ardından, “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde sorgulanan Onokpite, tercüman aracılığıyla verdiği ifadesinde, “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasını kabul etmediğini ve tekstil ticaretiyle uğraştığını söyledi. Türkiye’ye 2 yıldır geldiğini aktaran Onokpite, “2012’de vize süresini geçirdiğim için Türkiye’ye giriş yasağı konuldu. Tekstil ticaretine devam etmem gerektiği için ‘Abel Evi Omudo’ adına düzenlenen sahte pasaportla, bu yıl bir kaç kez geldim. En son 3 Aralık’ta girdim” dedi.

Kendisinden şikayetçi olan Amerikalı Cherly Allmen’i tanımadığını, Nijerya vatandaşı arkadaşı David Holmes’in bu kişiyle arkadaşlık kurduğunu ve Mecidiyeköy’deki banka şubesine Holmes’in gönderdiği parayı almaya gidince yakalandığını söyleyen Onokpite, gelen parayla Holmes’e tekstil ürünü alıp göndereceğini de ifade etti. Onokpite, söz konusu hesaba 26 Haziran’da 3 bin, 5 Temmuz’da 11 bin, 29 Temmuz’da 30 bin, 3 Eylül’de 45 bin ve 21 Ekim’de de 235 bin olmak üzere toplam 324 bin dolar gönderildiğini ve Holmen tarafından gönderilen bu parayı tekstil ticareti için kullandığını öne sürdü.

‘Suçsuzum’ dedi, ama...

Mahkeme, “Suçsuzum” diyen Onokpite’yi kuvvetli suç şüphesi, Türkiye’de ikametinin olmaması ve sahte pasaportla ülkeye girdiği için tutukladı. Onokpite’nin tutuklandığı ABD konsolosluğuna da bildirildi.

Haberin Devamı