Gazete Vatan Logo

İstanbul beyaza büründü

Kar yağışının Cumartesi sabahına kadar şehir merkezinde etkili olması bekleniyor

Yeni hafta başında Sibirya üzerinden gelmesi beklenen sisteminde etkisiyle kar yağışının 7 Şubat'a kadar aralıklarla devam etme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.



Kötü hava koşulları nedeniyle sürüklenen kuruyük gemisi Kilyos'ta karaya oturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte kar kalındığının bazı yerlerde 15 cm'ye ulaştığını açıkladı.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, "Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre bazı semtlerde ölçülen kar kalınlıkları şöyle: Riva, Arnavutköy, Polonezköy: 15cm, Alemdağ, Beykoz, Şile:10cm, Hadımköy, Kağıthane, Zekeriyaköy, Samandıra, Çatalca:5cm, Beşiktaş, Sarıyer, Kartal, Üsküdar, Ümraniye:2-3cm" denildi.

CUMARTESİ SABAHINA KADAR DİKKAT
Cumartesi sabahına dikkat çekilen açıklamada, "Yeni hafta başında Sibirya üzerinden gelmesi beklenen sisteminde etkisiyle kar yağışının 7 Şubat'a kadar aralıklarla devam etme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Gece boyu şehrin kuzey kesimlerinde etkili olan kar yağışının Cumartesi sabahına kadar şehir merkezinde etkili olması ve kuvvetli rüzgârında etkisiyle tipi şeklinde yağması bekleniyor" ifadesi kullanıldı.



ULAŞIMDA EK ÖNLEMLER

Kar yağışının aralıklarla devam edeceğini belirten İBB, bu doğrultuda ulaşımda bazı önlemler alındığını açıkladı. Bu önlemler şöyle belirtildi: "İETT çeşitli hatlarda 350 otobüs ile ek sefer düzenliyor. Metrobüs hattında 315 otobüs aralıksız seferlerine devam ediyor. Metrobüs hattında 5 kar kürüme ve tuzlama aracı ile 2 solüsyon aracı hizmet veriyor. Köprülerde rutin trafik akışı devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşanmıyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, İDO Yenikapı, Eminönü, Harem, Üsküdar, Ümraniye - Tepeüstü Meydanlarında; 359 Personel ve 48 araç ile kar kürüme çalışmaları yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 142 Traktör Kar kürüme ekibi muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev bölümü yaptı"

800 ARAÇ VE 2500 PERSONEL ÇALIŞIYOR

Elimizde gerekli malzeme, araç ve gereç var. Donanımlıyız, yaklaşık 800 araç ve yine yaklaşık 2500 personelimiz hazır.

Gelişmeleri AKOM’dan takip ediyoruz ve personelle iletişim halindeyiz. İnanıyorum ki, 2006’da nasıl rahat olduysak yine aynı şekilde sıkıntısız bir kışı geride bırakırız. İstanbulluların bize verecekleri destekle de bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. "

İSTANBUL 9 BÖLGEYE AYRILDI

Olumsuz hava koşulları ile mücadele için kent 9 bölgeye ayrıldı. Bölgeler şöyle:

'1. bölge; Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Zeytinburnu, 2. bölge; Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, 3. bölge; Beşiktaş, Beyoğlu, Kâğıthane, Şişli, Sarıyer, 4. bölge; Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Sultangazi, Çatalca, Eyüp, 5. bölge; Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, 6. bölge; Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir, 7. bölge; Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, 8. bölge; Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, 9. bölge; Şile, Çekmeköy.'

Büyükşehir belediyesi, son model karla mücadele araçları ve ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen buzlanma erken uyarı sistemi (BEUS) kullanılacak.

HAVA ULAŞIMINA KAR ENGELİ

Türkiye'yi etkisi altına alan kötü hava koşulları nedeniyle bazı uçak seferleri iptal edildi.

THY'nin İstanbul-Gaziantep ve İstanbul-Ankara seferleri varış noktalarındaki kötü hava şartları nedeniyle iptal edildi. THY'nin Ankara-İstanbul seferi ise rötarlı gerçekleştirildi. İç hatlarda THY'nin Diyarbakır ve Gaziantep, dış hatlarda ise THY'nin Aşkabat ve İskenderiye'ye seferleri geçikmeli olarak gerçekleştirilecek.

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA PİSTLER AÇIK

DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur yaptığı açıklamada her iki pistin de açık olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Dün akşam saatlerinden itibaren 50 kişilik mücadele ekibimiz 7 adet karla mücadele aracıyla pistlerimizde ve apronumuzda hazır bekliyor. Park yerleri dahil her iki pistimiz de açık. Ayrıca don yapmaması için aynı uçaklara yapıldığı gibi pistlerimize ve taksi (yan yollar) yollarımıza de-icing yapıyoruz. İsteyen uçaklara da şirketleri tarafından pist başında de-icing işlemi yapılıyor. Şu an itibariyle olumsuz hiçbir şey yok."

İSTANBUL BEYAZ'A BÜRÜNDÜ

BALKANLAR üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine giren İstanbul’da beklenen kar yağışı akşam saatlerinde etkisini gösterdi. Karla karışık yağmur saat 22.00 sıralarında yerini tamamen kara dönüştü.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, kar yağışı Avrupa yakasında Silivri, Çatalca, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Başakşehir, Esenler, Güngören, Bakırköy, Sarıyer, Şişli ve Beyoğluve Bakırköy ilçelerinde şiddetli rüzgârla birlikte etkili olmaya başladığı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri de ulaşımda olumsuzluk yaşanmaması için karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Don ve buzlanma tehlikesi sebebiyle yollarda sık sık tuzlama çalışması yapıldı. Buzlanma nedeniyle bazı maddi hasarlı kazalar meydana geldi. Beyazıt Kulesi, akşam saatlerinde yanan kırmızı ışıkları karın gelişinin habercisi oldu. Taksim Meydanı, Saat Kulesi, Sultanahmet ve Ayasofya Camisi karla kaplandı. Kar yağışının hafta sonuna kadar süreceği bildirildi.

KAYAN SERVİS MİNİBÜSÜNDE KORKU DOLU ANLAR

Beylikdüzü’nde bu sabah çekilen görüntüde bir servis minibüsü, yokuştan inmeye çalışırken kontrolden çıktı. Hızla kaymayan minibüs, yoldaki araçların arasından geçerek hızla kaldırıma doğru ilerledi. Kaldırıma çıkan minibüs, tam yol kenarındaki boşluğa uçmak üzereyken beton bariyere çarparak son anda durdu. Kazayı ucuz atlayan araçtakiler büyük panikle kendilerini dışarı attı. Bu anı görgü tanığı bir kişi cep telefonu ile kayıt etti.

TUNCA NEHRİ TAŞTI, TARİHİ SARAYİÇİ ALANI SULAR ALTINDA

EDİRNE’de, yağmurun ardından etkili olan kar yağışı sonrası Tunca Nehri taştı. Taşkın nedeniyle Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı tarihi Sarayiçi alanı sular altında kaldı. Fatih ve Kanuni köprüleri, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Bulgaristan’daki kar yağışı nedeniyle dün saat 15.00’dan bu yana Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapıları’ndan TIR’lar giriş ve çıkış yapamıyor.

KOCAELİ BEYAZA BÜRÜNDÜ

KOCAELİ ve çevresi de kar yağışının etkisi altında kaldı. Kentin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 20 santime, deniz seviyesinden 1850 metre yüksekte olan Kartepe’nin zirvesinde ise 2 metreye yaklaştı.

İzmit kent merkezinde ana arterler ve ve Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin de bulunduğu Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’ne giden yolda tuzlama yapıldı. Ancak yüksek kesimlerde daha etkili ve yoğun olan kar yağışı nedeniyle yollar kapandı.

Kar yağışı nedeniyle TEM yolu ve D-100 Karayolu’nun Kocaeli geçişinde fazla bir sorun yaşanmadı.

Kartepe’de kayak merkezinin de bulunduğu alandaki kar kalınlığının ise 2 metreye yaklaştığı belirtildi. Green Park Resort Otel yetkilileri şu anda yoğun yağışın devam ettiğini, bu nedenle güvenlik nedeniyle 14 pistten sadece 2 pisti açık tuttuklarını bildirdi.

TARSUS’TA 15 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ SULAR ALTINDA KALDI

MERSİN’in Tarsus İlçesi’nde 1 haftadır devam eden sağanak yağış sonucu yaklaşık 15 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava, Tarsus’ta tarım arazilerine büyük maddi zarar verdi. 2 gündür şiddetini arttırarak devam eden sağanak yağış nedeniyle oluşan sel Aliefendioğlu, Mantaş ve Kulak köyleri ile Bahşiş Beldesi’ndeki tarım arazilerini sular altında bıraktı. Bu bölgede çadırlarda kalan tarım işçisi aileler de perişan oldu. Sel suları altında kalan çadırları boşaltan tarım işçileri, yüksek bölgelere geçti.

Bölgede yaklaşık 15 bin dönüm ekili tarım arazisinin sular altında kaldığı bildirildi. Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, ekiplerin bölgede hasar tespit çalışmasına başladığını açıkladı.

ŞİLE’DE BEYAZ ESARET

İstanbul’da kar yağışının en fazla etkili olduğu ilçelerde biri Şile. Kar kalınlığının 10 cm’ye ulaştığı ilçede yollar kapandı sürücüler ve vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Karayelle birlikte zaman zaman tipi şeklinde görülen kar yağışı yolları kapattı. Belediye ekipleri aralıksız çalışmalarına rağmen yolları açık tutmakta başarılı olamayınca bazı sürücüler araçlarını yollarda bırakarak yürümeyi tercih etti. Belediye, hopörlerden duyurular yaparak vatandaşlardan mecbur olmadıkça araçlarıyla yola çıkmamalarını istedi.

YOĞUN KAR YAĞIŞI D-100’DE ULAŞIMI AKSATIYOR

SAKARYA’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı özellikle D-100 Karayolu’nun Hendek-Düzce bölümünde trafiği olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığının 25 santimetreyi bulması nedeniyle ulaşım tek şeritten kontrollü olarak sağlanıyor.

Sakarya bölgesinde sabah saatlerinde başlayan ve şu sıralarda tipi halinde süren kar yağışı özellikle D-100 Karayolu’nun Hendek -Düzce arasında trafiği de etkiliyor. Bölge Trafik Şube ekipleri, Düzce istikametine doğru zincirsiz araçların geçişine izin vermiyor. Bu güzergahta ulaşım bölgede kar kalınlığının 25 santimi bulması nedeniyle tek şeritten kontrollu olarak sağlanıyor.
Karayolları ekipleri, D-100 karayolunda sürekli olarak tuzlama ve temizleme çalısması yaparken, büyük tonajlı araçlar ise tesislerde bekletiliyor. Kar yağışının Sakarya ve bölgesinde salı gününe kadar etkili olması beklendiği bildirildi.

Haberin Devamı