Gazete Vatan Logo

İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarına vücut tarayıcı

ABD uçuşlarındaki önlemlerle elektronik cihaz yasağı kalktı. Bu kez hem iç hem dış hatlara Vücut Tarayıcı cihazlar yerleştiriliyor. İlk parti Atatürk Havalimanı’na getirilerek montajına başlandı

İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarına vücut tarayıcı

Dizüstü bilgisayar yasağının alınan bagaj tarama cihazının devreye girmesiyle kalkmasının ardından havalimanlarına yeni güvenlik önlemleri eklenmesi sürüyor. Atatürk Havalimanı’dan bu kez de vücudu baştan sona tarayan vücut tarayıcı cihazlar devreye alınacak. Yetkililer yeni cihazlarda görüntülerin de ekran üzerinde görüleceğini söylediler. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Atatürk Havalimanı için 10, Ankara ve İzmir için ise 4’er Vücut Tarayıcı (Body Scanner) alındığı öğrenildi. Vücut tarayıcılarla, yolcunun üzerindeki plastik, seramik ve sıvı dahil tüm unsurlar ekranda görülüyor. Vücut üzerinde herhangi bir unsur varsa operatör bu bilgiyi güvenlikteki arkadaşlarına bildiriyor ve göründüğü noktaları da belirtiyor. Yolcu cihazın içine girdikten sonra iki kez sağlı ve sollu olarak dönüyor. Aynı diş röngeni çekilir gibi görüntü alınıyor. Bu görüntü operatörün önüne düşüyor ve operatör de görüntüye göre karar veriyor.Yetkililer cihazların dış hatlarda pasaport kontrolünden sonra, iç hatlarda da güvenlik kontrolü bölgesinde kullanılacağını söylediler.

Haberin Devamı

ABD’ye laptoplu uçuşlara devam
THY’nin tarifeli seferiyle ABD’nin New York kentine gitmek üzere havalimanına gelen yolcular, kontuardaki rutin bilet işlemleri sonrasında daha önce yasak kapsamında uçaklara götüremedikleri ve buradaki görevlilere teslim ettikleri elektronik eşyalarını bu kez yanına alabildi. Bazı yolcuların yasağın kalkmasına ilişkin bilgi sahibi olduğu, bazılarının ise durumdan haberdar olmadığı görüldü. Yolcular, pasaport kontrolünün ardından x-ray cihazlarında rutin güvenlik aramasından geçerek, uçağa gitti. ABD uçuşlarının yapıldığı terminale gelen yolculara, özel yer hizmetleri şirketinin görevlileri tarafından da pasaport kontrolü yapıldı.
Daha sonra körüğe giden yolcular ile yanlarındaki çanta ve diğer eşyaları, uçağa girmeden önce iz dedektöründen geçirildi. Yolcular, bu işlemlerin ardından uçağa bindi.
Yolculardan Emre Tokmak, gazetecilere yaptığı açıklamada, yanına dizüstü bilgisayarını aldığını, yasağın kaldırılma kararını ise çok isabetli bulduğunu söyledi. Tokmak, yasağın kaldırıldığını sefere gelmeden önce bildiğini ifade ederek, “Hatta uçak biletini alırken ‘Bir gün sonraya mı alsam, ne olur ne olmaz’ diye düşündüm ama kaldırılacağı söylenince bugüne aldım” dedi.
102 günde 81 bin cihazı taşıdık
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, ABD uçuşlarında elektronik cihaz yasağının uygulandığı 102 gün boyunca bu ülkeye gerçekleştirilen bin 87 seferde, toplam 81 bin 736 cihazın kapılarda yolculardan tek tek teslim alınarak korunaklı bagajlarda özenle taşındığını bildirdi. Aycı, “Operasyon için çalışma arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim” dedi.
İngiltere de kaldıracak
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Teknik ekipler bir hafta içinde gelecek. Uygulamalarımızı yerinde görünce eminim onlarda ABD gibi yasağı kaldıracaklar çünkü bunu uygulamaları için herhangi bir gerekçe ve sebep yok. Türkiye, uluslararası sivil havacılık otoritelerinin istediği tedbirlerin çok üzerinde önlemler alıyor ve uygulamalar yapıyor. İngiltere’nin yasağı da çok yakın zamanda kalkacaktır” dedi.

Haberin Devamı