Gazete Vatan Logo

İstanbul, Ankara, İzmir iftar ve sahur vakitleri!

Ramazan ayının başlaması ile birlikte Oruç tutanlar tarafından iftar vakitleri merak edilmeye başlandı. Peki İstanbul, Ankara, İzmir iftar saat kaçta açılıyor. Sahur kaçta yapılıyor? İşte İstanbul, Ankara, İzmir iftar ve sahur vakitleri...

İstanbul, Ankara, İzmir iftar ve sahur vakitleri!

İstanbul, Ankara, İzmir iftar ve sahur vakitlerini sizin için derledik. Oruç tutanlar tarafından merak edilen İstanbul, Ankara, İzmir iftar ve sahur vakitleri hakkında merak edilen tüm detaylara aşağıda verilen linkten ulaşabilirsiniz.

Oruç islamın en güzel ibadetlerinden bir tanesi açlığa susuzluğa günah işlememeye söz vermek anlamlarına gelen oruç bedeninin tamamını en güzel şekilde terbiye etmek için yapılan ibadettir.

İFTAR VE SAHUR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İftar'da nasıl beslenilmeli

Gelenekselden uzak, az çeşitli sağlıklı sofralar kurun

İftar denince birçok kişinin aklına birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış sofralar geliyor. Börekler, dolmalar, kızartmalar ve şerbetli tatlılar… Oysaki uzun süren açlık sonrasında kurulan iftar sofralarında bu kadar çeşit ve kalorili yemeğin olması ciddi sindirim problemlerini beraberinde getirebiliyor. Halk arasında ''mide fesadı'' olarak bilinen rahatsızlık ramazan ayında en çok karşılaştığımız problemlerden. Gün boyunca aç kalan ve işlev görmeyen mideye bir anda fazla besin yüklemek yanlış bir davranış. Özellikle fazla yağlı, asitli besinlerin verilmesi ise hazımsızlık sorunlarını önemli ölçüde arttırıyor.

Haberin Devamı

İlk lokmanızdan sonra 10-15 dakika mola verin

Yemeğe yavaş içtiğiniz 1 bardak su veya 2 hurmayla başlayabilirsiniz. İftarda ilk olarak yiyeceğiniz bir diğer seçenek ise çok sıcak olmayan az yağlı bir çorba ya da 1 avuç içi büyüklüğünde pide olabilir. İlk yediğiniz yiyeceğin ardından ortalama 10-15 dakika kadar mola verin. Verdiğiniz bu mola ilk yediğiniz yiyeceklerin sindirilmesini sağlıyor.

Salçalı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun

İftardaki yemeklerin mutlaka özenle seçilmiş olması gerekiyor. Çorbanız az yağlı, etli, sebzeli veya tahıllı olmalı. Çok fazla salça içermemeli. Çünkü salça midenizi rahatsız edebiliyor. Fırında, ızgara veya haşlama şeklinde pişirilen et yemeklerini tercih edebilirsiniz. Kavrulmuş, üzerine tereyağı gezdirilen yemekleri tüketmemelisiniz. Ayrıca çok acılı ve baharatlı da olmamalı. Sebze yemekleriniz ise az yağ ile kendi suyunun buharıyla pişmeli, fazla miktarda patates içermemeli. Salatalarınızın yağı ve tuzu az olmalı, ağır soslar kullanmamalısınız. Miktar olarak da 1-2 çorba kasesini geçmemeli. Fazla tükettiğinizde hazımsızlık yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sıcak pide yemeyin

Pidenin daha az kalorili olduğu veya zayıflattığı algısı yanlış. Bir avuç içi büyüklüğündeki 1 pide 1 dilim ekmeğe denk geliyor. Günde maksimum 3-4 dilim ekmeğe denk gelecek şekilde pide tüketebilirsiniz. Pidenin ekmeğe tercih edilme sebebi sadece yapımında yumurta kullanılması.Bu nedenle protein gereksiniminde çok az da olsa katkı sağlaması. Ayrıca çok sık yapılan hatalardan biri de pidenin sıcak tüketilmesi. Pidenin sıcak olarak yenilmesi kan şekerini ani bir şekilde yükseltiyor.

İftardan hemen sonra tatlı yemeyin

Ramazan ayında kesinlikle önerilmeyen bir diğer yiyecek de ağır ve şerbetli tatlılar. Eğer tatlı tüketecekseniz mutlaka sütlü veya meyvelileri tercih etmelisiniz. Ancak hafif olan bu tatlıların da yemeğin hemen ardından değil, en az 1 saat sonrasında tüketilmesi gerekiyor. Tatlıyı ön plana çıkartmak meyve tüketimini engelliyor. Bu da özellikle Ramazan ayında vitamin eksikliklerine sebep olabiliyor. Güllaç oruç tutarken yiyebileceğiniz tatlılar arasında yer alıyor. Haftada 1 defa tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı