Gazete Vatan Logo

İstanbul’a yeşil yol önerisi

Şehir plancısı Faruk Göksu ve Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur, İstanbul’a nefes aldıracak 5 milyon metrekarelik yeşil bir yol tasarladı. Proje için 63 bin konutun yerinde dönüşümle yıkılması gerekiyor.

İstanbul’a yeşil yol önerisi

Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 17'nci yılında İstanbul'da yapı ve yaşam kalitesi riskinin azaltılması için yeni bir projeye imza attı. İstanbul'a nefes aldırması planlanan 'Yeşil Yol' TEM ve E-5 arasındaki 50 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratacak.

56 bin konutu dönüştürecek

Proje, güzergah üzerinde yer alan yaklaşık 63 bin konutun yıkılarak yerine kentsel dokuya uygun çevreci yapıların oluşturulması ile hayat bulacak. Vizyon Atölyesi Kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur ve Şehir Plancısı Faruk Göksu, projenin gerçekleşebilir bir hayalle başladığını söylediler. İstanbul nüfusunun yüzde 55'inin yaşadığı Küçükçekmece Gölü ve Pendik arasındaki bölgeyi kapsayan projede tüm tarafların elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çekildi. Göksu, “Proje alanının yarısı yeşil alanlar, eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlar, diğer yarısı da yeni yapı alanları olarak tasarlandı” dedi.

Yerinde dönüşecek

Haberin Devamı

14 bin yapıda 63 bin konutta yaşayan 200 bin kişiyi kapsayan projede, yeşil alan yaratmak için mevcut yapılaşmanın yüzde 50'si, diğer yüzde 50'lik yapılaşma alanına transfer edilecek. % 25 ilave imar bonusu ile toplam 10 milyon metrekare inşaat yapılacak. Projenin mali büyüklüğü yaklaşık 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Erdem Timur, mağduriyet yaşanmaması için farklı modeller geliştirilebileceğini belirterek, “En uygun model konut sahibinin metrekareden biraz fedakarlık yapması. Bu modelle yerinde dönüşüm mümkün olur” dedi.

Tasarı bakanlığa sunulacak

Yeşil Yol, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine anlatılacak. Tasarı daha sonra ise yolun bulunduğu 17 ilçe belediye yönetimi ile paylaşılacak.