Gazete Vatan Logo

İstanbul'a yeni mega proje

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi hakkında detaylar açıklandı

İstanbul'a yeni mega proje

İstanbul Kongre Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da tanıtımına katıldığı, 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, 5 yıl içinde tamamlanacak ve 3,5 milyar dolara yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek. Projenin devlete herhangi bir maliyeti olmayacak.

2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje zaman tasarrufunu en iyi şekilde değerlendirecek.

Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakika, İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bunları birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkacak.

İstanbul'daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlanacak. İstanbul'daki bütün ana akslar birbirine bağlanacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Köprüsü, birbirine bir ring halinde bağlanmış olacak.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ihtiyacı olan karayolu geçişi ve Boğaziçi Köprüsü'nü tamamlayacak olan metro geçişi, tek bir hat ile üç katlı büyük mega projesi ile bir bütünlük haline gelecek.

Mega projenin tanıtım toplantısında ilk olarak Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan konuştu.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

Bu proje ile dünyada bir ilk başarılıyor. Bu proje 100 yıl konuşulacak. Proje için 10 aydır uğraşıyoruz. Bu proje Boğaz'ın altına yapılacak ve 3 katlı olacak. Proje ile İstanbul'da hayat değişecek. 100 yıl sonra da toplu taşıma bu omurga etrafında birleşecek.

Dünyada ilk defa 3 katlı tünel hazırladık. İstanbul'un 3 havalimanı raylı sistem ile bağlanacak. Bu proje görüntü kirliliği oluşturmayacak ve silueti bozmayacak.

Bu proje yap-işlet-devret modeli ile yapılacak ve devletin kasasından bir kuruş dahi para çıkmayacak.

İstanbul'da artık dakikalık randevular verilebilecek.

Elvan'ın ardından kürsüye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları ise şöyle;

Bugün sizlere müjdelediğimiz, 3 katlı mega proje, 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, sembolik bir anlam da taşıyor. 3 kat demek; 3 imparatorluk demek. Üç kat, iki karayolu, bir metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin işaret fişeği de olacak. İstanbul'a her şey yakışır.

Haberin Devamı

Bu projeyle zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakika, İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bunları birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkacak.

5 yıl içinde de 2020'ye gelmeden inşallah 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul'a, Türkiye'ye, dünyaya hizmete hazır hale gelecek