Gazete Vatan Logo

İstanbul’a müzik ve danslarıyla renk katıyorlar

İstanbul’un caddelerinden hoş melodiler yükseliyor. Şehrin en popüler semti İstiklal Caddesi farklı tarzda müzik yapan müzisyenlerin sahnesi gibi. İşte dünyanın dört bir tarafından gelen ve müziğini insanlarla buluşturmak isteyen sokak müzisyenleri...

İstanbul’a müzik ve danslarıyla renk katıyorlar

İstanbul’un en popüler bölgesi İstiklal Caddesi ile çevresi, Kadıköy’ün ara sokaklarını ve Galata son dönemde sayıları hızla artan dünyanın farklı ülkelerinden gelen sokak müzisyenlerinin performanslarına sahne oluyor. Özellikle İstiklal’i gezen turistler’in ilgi odağı olan sokak müzisyenleri ağırlıklı olarak Arap müzisyenlerden oluşuyor. Taksim’de yöresel müziklerden başlayıp, Tünel’e doğru klasik müzik dinliyoruz. İşte İstanbul’u o güzel melodilerle şenlendiren sokak müzisyenleri ve hikayeleri...

Viosa

Klasik müziğin İstiklal şubesi

Üç aydır grup olarak sokak müziği yapan Viosa grobu, genelde pop ve klasik müzik türünde müzik yapıyorlar. Bir saksafon ve üç kemandan oluşan dörtlü, sokak müziği dışında sergi ve festivallerde de sahne alıyorlar. Grup, sevdikleri işi yaparak karşılığını fazlasıyla almanın onları çok mutlu ettiğini belirtiyor, alışılmışın dışında dört kız olarak sokakta çaldıkları için ilgi ve tepkinin güzel olduğunu da söylüyorlar.

Indians

Kızılderili modası devam ediyor

Nostalgia, Inka Sol gibi ünlü Kızılderili gruplardan sonra bizleri İstiklal Caddesi’nde karşılayan yeni bir grup var. Endonezya’lı bu topluluk kıyafetleriyle ilgi çekiyor. Yöresel müzikleri ve renkli kıyafetleriyle Beyoğlu’nun ilgi odağı olan bu ikili herkesle fotoğraf çektiriyorlar.

Haberin Devamı

Trio Ukraine

Kalinka’yı bir de onlardan dinleyin

Bessame Muco’dan dillerden düşmeyen Rus şarkısı Kalinka’ya neredeyse her şarkıyı söyleyebilen Alina, Svietta ve Denis Ukrayna’dan geldiler. Şarkı söylemenin yanı sıra dansıyla da kalabalığı toplayan Alina, bu işi eğlenmek için yaptıklarını söylüyor. Kendi kültürlerinden şarkılar seslendiren bu üçlü Türk halkının ilgisini çok beğendiklerini söylüyor.

Khaled

Şarkıların teması aşk ve memleket özlemi

Suriyeli Khaled, ülkesindeki trajik durum nedeniyle Türkiye’ye yerleşmiş. Daha çok Taksim’de çalmayı tercih eden Khaled, özellikle Arap turistlerin fazla ilgi gösterdiğini söylüyor. Beş senedir sokak müzisyenliği yapan Khaled, gitarıyla birlikte Arapça şarkılar seslendiriyor. Khaled, “Şarkılarımda aşk ve memleket özlemini anlatıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Toplama

Sokakta müzik yapmak özgürlük demek

Taylan ve Turgay uzun süredir sokak müzisyenliği yapıyorlar. Saksafon ve gitarlarlarıyla yaptıkları müzikleri Tünel meydanında yankılanırken yanlarından her geçenin ilgisini çekiyorlar. Bu işi çok sevdiklerini söyleyen ikilinin şikayetçi olduğu tek konu ise sokak müzisyenlerine uygulanan amfi kullanma yasağı. Taylan ve Turgay’ın gruplarının ismi ise “Toplama” albüm çıkarmak istediklerini söyleyen grup üyeleri blues ve alternatif şarkılar çalıyorlar.

Fotoğraflar: Deniz TOPRAK

Fourband

Caddede yöresel müzik dinletisi var

Hamode Shekhali ve arkadaşları savaş zamanı Türkiye’ye yerleşen Suriyeli’lerden. Grubun yolu Türkiye’de kesişmiş. Burada tanışıp “FourBand” adlı gruplarını kurup, sokak müziği yapmaya başlamışlar. Onları İstiklal Caddesi’nde Suriye’ye özgü yöresel müziklerini yaparken görebilirsiniz. Shekhali “Bize dilenci gözüyle bakanlar da var ama biz yalnızca müziğimizi yaparak ayakta kalmaya çalışıyoruz” diyor.

Haberin Devamı