Gazete Vatan Logo

İstanbul'a Lüks Oteller Geliyor

Türkiye lüks otellerin hedefinde. İki yıl içinde 6’sı yeni marka olmak üzere 10 lüks otelin İstanbul’a gelmesi bekleniyor. Türkiye’de nüfusu 1 milyonun altındaki şehirler ise orta segment otel yatırımlarının radarında

Bu yıl ikincisi düzenlenen Orta Asya & Türkiye Otel Yatırımcı Konferansı’nda (CATHIC) Türkiye’ye gelecek yeni otel markalarının sinyali verildi. Konferansta otelcilikte beş yıldız haricinde orta segmentteki yatırımların önemine de dikkat çekildi.

Otel yatırım danışmanlığı şirketi Jones Lang Lasalle Hotels Türkiye İş Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Elif Egeli Nişancı, otel işletmeciliğinde Türkiye’ye beş yıldızlı yeni markaların geleceğini, 2012-2013 yıllarında Türkiye’de 500 milyon dolarlık otel yatırımı yapılacağını söyledi.

6 yeni marka yolda
İstanbul’a iki yıl içinde altısı yeni marka olmak üzere 10 otelin geleceği bilgisini veren Nişancı, şunları anlattı:
“Bu yıl, Beşiktaş’ta Shangri-La, Zincirlikuyu’da Raffles açılacak, Pera Palas ise Jumeriah olacak. Lüks otel sınıfındaki Viceroy Bahreynli ve Türk ortakla Bodrum ve İstanbul Bebek’te otel açacak. Starwood markası Westin İstanbul Büyükdere’de otel planlıyor. ABD merkezli Morgan Grubu’ndaki butik otel markası Mondrian ise Sultanahmet’te eskiden Haldun Simavi’nin yaşadığı apartmanı ve birkaç binayı otel çeviriyor. JW Marriott, Hyatt Grubu’ndaki Andaz ve Sofitel ise yer bakıyor. Waldorf Astoria ve Indigo ise marka benzerliği nedeniyle henüz Türkiye’ye gelemiyor.”

Anadolu da gözde...
Nişancı, diğer gelişme gösterecek yatırım alanının orta segment otelcilik olacağına dikkat çekerek, “Nüfusu 1 milyonun üstündeki yerlerde orta segmentte otel ihtiyacı var. Bu yatırımlar da başlamış durumda. Erzincan’da Reysaş yatırımında Hilton Garden Inn yapılıyor. Orta segment potansiyeline sahip pek çok şehir var” diye konuştu.




Park Inn by Radisson markasıyla 20 otel hedefliyor
Bünyesinde Radisson markasını bulunduran The Rezidor Hotel Group Başkan ve CEO’su Kurt Ritter, Türkiye’de şu anda 3 Radisson Blu otelleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“İki tane daha açılacak. Toplam otel sayımız beşe çıkacak. Beş yıldızlı otel segmenti yanında orta segmentteki otellerde Türkiye’de potansiyel görüyoruz. Park Inn by Radisson markamızı Türkiye’ye getirmek istiyoruz. İkincil şehirlerde çok önemli iş yapabilir. Ama bu markayı da önemli bir lokasyondan yine İstanbul’dan başlatmak isteriz. Pazarı araştırıyoruz bu markayla giriş yaparsak en az 15-20 otel açmayı düşünürüz.”



Bilgili: Yatırım için 150 milyon euro ayırdık
Bilgili Holding Başkanı Serdar Bilgili, konferansta şunları söyledi:
“Biz işimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen fonlarla ortaklık kurmak istedik. Sonra fark ettik ki, fonların çıkarları bizimkilerle örtüşmüyor. Kendi fonumuzu oluşturmaya karar verdik. 1.5 yıldır fon yaratıyoruz. 150 milyon euro’luk birikim oluştu” dedi. Kurumsal paranın, fonlar aracılığıyla geldiğini söyleyen Bilgili, şöyle devam etti:
“Kaç yaşındayım ama hala yatırımcının önüne geçip, ceketimi ilikliyorum. En önemlisi güven oluşturmak. Çok araştırma yapıyorlar. Ancak güven duyduktan sonra razı oluyorlar.”


Hamdi Akın: 6 yenİ otel açacağız
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şu anda 18 olan otel sayılarını 2 yıl içinde 24’e çıkaracaklarını açıkladı. Piyasadaki iyimserliğin sürmesi gerektiğini belirten Akın şunları söyledi:
“Türkiye’nin 1 milyon nüfusun üzerinde 20 kenti var ve buralar patlayacak. Dünya da büyümeye devam edecek. 5 yıldızlı otelin her zaman kullanıcısı var. İnsanların otel kullanma alışkanlıklarını artırmak için 3-4 yıldız otel yapmak gerekiyor. Örneğin biz Accor’a otel üretiyoruz. 3-4 yıldızlı oteller üretiyoruz. Bu işte tabii Accor kârlı. ‘Otel sayısı 100’e ulaşınca siz de kâr edeceksiniz’ diyorlar. Otelcilik sektörü çok zor.”

Haberin Devamı