Gazete Vatan Logo

İstanbul'a dönüş taktikleri!

Bayram dönüşünde kilitlenmemek için alternatif yollar ve yöntemler!

Bayram tatilini İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin oluşturduğu trafik bazı tatilcileri şehre geri döndürse de büyük çoğunluk tatil yörelerine ve İstanbul dışında yaşayan yakınlarına gitti. İstanbul’dan İzmit - Sakarya’ya 5-6 saatte varabilen sürücüler için tatilin başladığı ilk günde dönüş stresi oluştu. Haberturk'ten Hakan Özenen, tatilden İstanbul'a dönüş 'taktiklerini' yazdı...

Dönüş gününe, hatta saatine karar vermek çok önemli. Burada birkaç kritere dikkat etmek gerek. Etrafınızdaki herkes “Bir gün erken çıkacağım” diyorsa, dönüş yolunun kalabalık olacağı açık. Geçen yıllarda tatilin son günü trafik bir gün öncesine göre daha az oldu.

Tatilinizi, Antalya, Marmaris veya Bodrum’da geçiriyorsanız, yola İstanbul’a giriş saatinizi hesaplayıp çıkın. İstanbul’a karayoluyla 8-10 saat mesafede olanlar şehre yaklaştıkça, İstanbul’a 3-4 saat mesafede olanların da yola çıkacağını hesaba katmalı. Yolculuğun zor kısmının İstanbul’a giriş olduğunu, İzmit ve Tekirdağ’dan itibaren 4-5 saat süreceğini de varsayıp yola öyle çıkmakta yarar var.

Yolun son kısmında aracınız sıkça durup kalkacağı için anlık tüketim yükselecek. Bunun yolun ilk yarısında 100 kilometrede 6-7, belki 8 litre olan ortalama tüketimi 10 litrelerin üzerine çıkaracağını ve deponuzu hızla boşaltacağını bilmelisiniz.

Geliş yönünüze göre Sakarya ve Tekirdağ civarında yakıt ikmali yapmanızda yarar var. Diyelim ki Yalova’ya ulaştınız ama tarifeli feribot biletiniz yok, Topçular ve Tavşanlı iskelelerinin kuyruğunu da beklemek istemiyorsunuz. Aracınızı otoparka bırakıp, feribota yolcu olarak binebilir, ertesi gün, gelip aracınızı alabilirsiniz.

FERİBOT BİLETİNİZ VARSA PLANLADIĞINIZ SÜREDEN 2 SAAT ÖNCE YOLA ÇIKIN

Haberin Devamı

İstanbul’a dönüşte Bandırma ve Mudanya feribotunu kullanacak olanlar önceden bilet aldıkları için dönüşlerinde bir sıkıntı olmayacak. Ancak feribota Yalova’dan binecekler için biletleri olsa dahi Topçular ve Tavşanlı’dan feribota binecek olanların Yalova girişinde oluşturduğu trafikten ötürü bazı riskler mevcut.

Bu yüzden elinizde biletiniz olsa bile Yalova’ya planladığınız saatten en az bir hatta belki iki saat önce varacak gibi yola çıkın, feribota tam zamanında varacağınızı göreceksiniz.

Topçular’dan geçecek olanlar bekleme alına varabilirlerse, bu alanda çok vakit geçirmeyecekler. Çünkü İDO bayram tatili dönüşünde 17 arabalı vapurla aralıksız sefer yapacak. İstanbullines’in işlettiği Tavşanlı-Eskihisar hattı da bayram boyunca 3 feribotla aralıksız sefer yapacak. Tavşanlı iskelesi Topçular iskelesinden İzmit yönünde 1 km uzakta.

ALTERNATİF YOL TAHMİNİNİZDEN UZUN SÜREBİLİR

Haberin Devamı

Sakarya veya İzmit’ten İstanbul’a TEM ya da D-100 karayolunu kullanarak gelmek yerine Şile üzerinde gelmek yaklaşık 180 kilometre ve 3.5 saat sürecektir. Eskişehir üzerinden İstanbul’a geliyorsanız ve Pamukova-Geyve- Sakarya yolunu kullanmak istemiyorsanız, Mekece’ye gelmeden sola İznik istikametine dönerek 1 saat 40 dakika gibi bir sürede Yalova’ya varabilirsiniz. Elinizde iyi bir haritanız ya da navigasyon cihazınız yoksa alternatif yollar özellikle havanın karardığı saatlerde daha sinir bozucu olabilir.

MALİYET ÖNEMLİ DEĞİL ÖNEMLİ OLAN EVE VARMAK

Haberin Devamı

Otomobilinizle tatile çıkmayı göze almışsanız, yakıt tüketimini de göze almışsınız demektir. Dönüş yolunda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız İstanbul’a dönüş feribotlarının tamamında yer olmadığını kontrol edin. Her an ek sefer konulabilir, aklınızda olsun. Feribot pahalı gibi görünse de, yakıt ve zamandan yapacağınız tasarrufu hesaba kattığınızda pek de fark etmeyecektir.

İSTANBUL’A ÇANAKKALE’DEN -

Mudanya, Bandırma, Yalova, Topçular, Tavşanlı iskelelerinden geçebilirsiniz. Eceabat, Kilitbahir, Lapseki’den Trakya’ya geçebilirsiniz.