Gazete Vatan Logo

Istanbul’a büyük onur!

“Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği”nin seçimlerinde İstanbul ile Lizbon yarıştı

136 ülkeden 341 yerel yönetimin temsil edildiği “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği”nin (UCLG) başkanlık seçimlerinde İstanbul ile Lizbon yarıştı. Seçime saatler kala Lizbon Belediye Başkanı Costa’nın adaylıktan çekilmesiyle İBB Başkanı Kadir Topbaş başkanlık yarışında tek aday kaldı

Birleşmiş Milletler’in yerel modeli olarak bilinen “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği” (UCLG), Meksika’da düzenlenen 3. Dünya Kongresi çerçevesinde, birliğin 2010-2013 dönem başkanını seçiyor.

UCLG’nin belirlenecek yeni dönem başkanlığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın karşısına Avrupa teşkilatı tarafından aday gösterilen Lizbon Belediye Başkanı Antonio Luis dos Santos da Costa’nın adaylıktan çekildiği öğrenildi. Lizbon Belediye Başkanı Costa, Avrupa teşkilatı tarafından, Avrupa’nın 6 yılı kapsayan iki dönem yürüttüğü başkanlığı bir dönem daha yürütmek istemesi nedeniyle aday gösterilmişti. Böylece Kadir Topbaş, başkanlık için tek aday konumuna geldi.

İttifak engellendi

UCLG’deki başkanlık yarışı için çok büyük rekabet yaşandı. Çünkü 2004 yılından bu yana UCLG’nin başkanlığını yapan Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, Lizbon Belediye Başkanı’ndan yana desteğini açıkladı. Hatta Delanoe, Avrupa’nın blok halde hareket etmesi için de kulis faaliyeti başlattı. Ancak Hollanda Belediyeler Birliği ile İngiltere ve Kuzey Avrupa kentlerinden Topbaş’a destek gelmesi bu ittifakın kurulmasını engelledi. Lizbon özellikle dünya üzerinde İspanyolca konuşulan bölgelerden oy toplamaya çalışırken Avrasya Bölgesi Topbaş’a desteğini açıkladı.

Temeli İstanbul’da atıldı

Birleşmiş Milletler’e eş değer teşkilat olan “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (United Cities and Local Governments)”, yerel yönetimlerin temsil edildiği uluslararası bir kuruluş. Bir başka ifadeyle BM, hükümetler örgütü iken UCLG yerel yönetimler örgütü olarak biliniyor. Genel merkezi Barselona olan UCLG, 1996 yılında İstanbul’da düzenlenen Habitat II Konferası’nda kurulmasına karar verildi ve 2004 yılında faaliyete geçti. Şu an itibariyle UCLG, 341 yerel üyeden oluşuyor ve dünya nüfusunun yarısından fazlasını temsil ediyor. BM üyesi 192 ülkenin 136’sı UCLG çatısı altında temsil ediliyor.

UCLG’de, dünya 7 bölgeye ayrılmış durumda ve her bölge nüfusuna oranla temsil ediliyor. Bu bölgeler ise Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Avrasya (Rusya ve Yeni Bağımsız Ülkeler), Ortadoğu ve Batı Asya (UCLG-MEWA), Latin Amerika, Kuzey Amerika.

UCLG’nin amacı

* Demokrasi, özgürlük ve kalkınma için ve özellikle bir “Yuvarlak masa etrafında yerel demokrasi”nin oluşturulabilmesi için yerel eylem;

* Yerel düzeyde kadının konumunun güçlendirilmesi için dayanışma;

* Kentler-arası işbirliğinin pekiştirilerek barışın sağlanması;

* Yerel yönetim yöntemlerinin modernizasyonu,

* Dünyada yedi bölgeye ayrılmış, bir desantralize seçim yapısına sahip.

* Bölgeler: Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Avrasya (Rusya ve Yeni Bağımsız Ülkeler), Ortadoğu ve Batı Asya (UCLG-MEWA), Latin Amerika, Kuzey Amerika.

Haberin Devamı