Gazete Vatan Logo

İşsizlikle ilgili ezber bozan araştırma

Ekonomistler, en çok kullanılan kalıcı işsizlik teorilerinden biri olan "beceri açığı" teorisine temkinli yaklaşmaya başladı. Son gelişmeler çalışanların beceri açığı yüzünden değil beceri fazlası olduğu için işsiz kaldığını gösteriyor.

Kalıcı işsizlik için sık kullanılan açıklamalardan biri de beceri açığının işverenlerin kalifiye işçi bulmasını zorlaştırmasıdır. Bu yoruma göre işçiler bilgiye dayanan günümüz ekonomisindeki işlerin üstesinden gelecek eğitim geçmişine veya mesleki eğitime sahip değillerdir.

Ancak pek çok ekonomist bu açıklamaya şüphe ile yaklaşmaya başladı. Şüphenin bir nedeni de artmayan ücretler. Fiscal Times yazarı Rob Garver’a göre eğer vasıflı çalışanlara talep olsaydı ekonomi yasaları gereği bu çalışanların daha yüksek ücret talepleri karşılanacaktı. Ücretler Temmuz’a kadarki 12 ay içinde sadece yüzde 2 oranında arttı.

FAZLA NİTELİKLİ

Pennsylvania Üniversitesi Profesörü Peter Cappelli istihdamdaki sorunun beceri boşluğundan kaynaklanmadığını söylüyor. Cappelli’ye göre gerçek sorun birçok kişinin çalıştıkları iş için fazla nitelikli olması.

Beceri açığı teorisi işverenlerin ücretleri aşağıda tutma isteği ile işçilerin eğitiminin sorumluluğunu yine işçiye yükleme çabasının birleşiminden geliyor.

Pek çok ekonomist Temmuz ayında ücretlerin artmasından sonra istihdam durumu hakkında coşkulu açıklamalar yaptı. Ücretler kesintisiz altı ay boyunca arttı. 1997 yılından bu yana böyle bir şey olmamıştı.

Princeton Üniversitesi ekonomisti Alan Blinder, Bloomberg’e verdiği mülakatta; “İş piyasasında şu anda sağlıklı bir büyüme yolunda görünüyor. Bunun iki anlamı var. İnsanlar iş bulamasa da işsizlikten kaynaklanan sosyal sıkıntının azalacak ve ABD işgücünün harcanabilir geliri artacak” dedi.

Haberin Devamı