Gazete Vatan Logo

İşsizlik maaşı ne kadar? Başvuru nasıl yapılır?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işten çıkarılan sigortalılara işsizlik maaşı veriyor. İşten ayrılanların en fazla merak ettiği konuların başında gelen işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı ne kadar? Başvuru nasıl yapılır?

İş akdinin sonra erdirilmesinden sonra pek çok kişi iş bulana kadar işsizlik maaşından yararlanır. Çalışırken ödenen işsizlik sigortası primi sayesinde, işten çıkarılan kişiler, işsizlik maaşı alırlar. Peki işsizlik maaşı ne kadar? Nasıl başvurulur? Başvurmak için gereken şartlar nelerdir?

İŞSİZLİK MAAŞI ALMANIN ŞARTLARI

İstifa etmiş olmamak

Hizmet akdinin feshedilmesinden önce, son 120 gün hizmet akdine sahip olmak.

Hizmet akdinin feshedilmesinden önce, son 3 yıl içinde en az 600 gün süre işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması.

Hizmet akdinin feshedilmesinden sonra, 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik olarak başvurmak. Otuz günden sonra da başvurmak mümkün ancak bu durumda gecikilen süre kadar eksik maaş ödenmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞINA NASIL BAŞVURULUR?

Şahsen ya da elektronik olarak www.iskur.gov.tr veya https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi- linkleri üzerinden başvurulur.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanın 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanır. İşsizlik maaşı ödeneğinin miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’nini ise geçmemektedir.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşına damga vergisi hariç bir vergi kesintisi ise olmamaktadır.

2020'de işsizlik maaşına zam olacak mı?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, işsizlik maaşı sigortalının son 4 aylık prime esas kazançlarının brüt kazancının yüzde 40’ı oranında bağlanıyor. Ancak; işsizlik maaşı brüt asgari ücretin tüzde 80'nini aşamıyor. Bu nedenle, brüt ücret ne kadar olursa olsun asgari ücretin yüzde 80'nini geçemiyor. Dolayısıyla işsizlik maaşı asgari ücret endeksli ödendiği için asgari ücret zamları işsizlik maaşı miktarını da belirler. Asgari ücrete zam, işsizlik maaşı zammını da etkilediğinden işsizlik maaşı için de asgari ücret zammını beklemeyi gerekmektedir.