Gazete Vatan Logo

İşsizlik korkusu bu kapağın altında

Türkiye’de yasal düzenleme ve vergi artışlarının etkisiyle bira tüketimi yüzde 10 düştü. Anadolu Efes, Moskova ve Rostov’dan sonra Lüleburgaz’da da bira üretimini durdurdu.

Anadolu Efes, alkollü içkide yapılan düzenlemeler ve vergi artışlarına paralel düşen satışların etkisiyle, Rusya’da Moskova ve Rostov’un ardından Türkiye’de Lüleburgaz tesisinde üretimi durdurma kararı aldı. Pazar lideri olan şirketin, Türkiye’de bira üretim tesisi sayısı dörde indi. Anadolu Efes’in bu kararı sektörde tedirginlik yarattı. Dolaylı olarak 250 bin kişinin ekmek yediği sektörde işsizlik korkusu yayıldı.

Anadolu Efes, daralan pazar nedeniyle Lüleburgaz’daki bira üretim faaliyetlerinin 2 Mayıs itibarıyla durdurma kararı alındığını, tesislerdeki satış, dağıtım ve lojistik faaliyetlerinin devam edeceğini bildirdi. Şirketin Türkiye’deki fabrikalarının içinde yüzde 8 payla en düşük kapasiteye sahip Lüleburgaz tesisindeki üretim faaliyetleri İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’ya aktarılacak.

Tesiste 150 çalışan var

Anadolu Efes’ten yapılan açıklamada, Lüleburgaz’daki üretimin durdurulması sonrasında şirketin Türkiye’deki verimliliğinin artacağı belirtilerek, çalışan 150 kişiyle ilgili olarak şunlar kaydedildi: “Lüleburgaz tesisindeki çalışanlarımızın öncelikli olarak diğer lokasyonlarımızda bulunan açık pozisyonlara kaydırılma olasılığı değerlendirilecek.”

Tüketim yüzde 10 düştü

Türkiye’de alkollü içecek satışına yönelik getirilen sınırlandırıcı düzenlemelerin yanı sıra, ÖTV artışından doğan fiyat artışları, Anadolu Efes’in satışlarının gerilemesine neden oldu. Türkiye’de son 10 yılda 11 kez ÖTV oranı artırılan biranın tüketimi 2013’te yüzde 10 daraldı. Şirketin satış hacmi de yüzde 14.8 geriledi. Birada geçen yıl iki vergi artışına gidildi. Ayrıca alkollü içki satışına yönelik saat sınırlaması 2013’te uygulamaya girmişti.

Vladimir Putin göz açtırmıyor

Anadolu Efes büyük yatırımları olan Rusya’daki yasal düzenlemelerden de olumsuz etkilendi. Rusya pazarının ikinci büyüğü olan şirket geçen yıl Moskova ve Rostov fabrikalarını kapattı. Anadolu Efes’in bu kararında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in alkollü içkilerle ilgili aldığı tedbirler etkili oldu. Rusya’da büfe, market ya da başka alanlarda gece 23.00’le 08.00 arasında bira satılamıyor. Rusya’da bira tüketimi son 5 yılda yüzde 20 oranında azaldı. Rusya’da 8’den 6 fabrikaya düşen Anadolu Efes’in kapasite kullanımı da 60’a kadar geriledi.

Özilhan: Yeni pazarlar arıyoruz

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Satışlardaki daralmayla verimlilik düştüğü için Lüleburgaz’ı kapattık. 150 kadar işçi vardı. Onlardan isteyenleri diğer fabrikalarımıza yönlendireceğiz” dedi. Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan Özilhan, yeni pazarlar arayıp aramadıkları yönündeki soruya, “Biz her zaman yeni pazarlar konusunda arayıştayız” yanıtını verdi. Özilhan kapatılan fabrikanın Türkiye için toplam üretimin yüzde 8’ini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı