Gazete Vatan Logo

İşsizliğe savaş açıldı!

İşsizlik rakamlarında hedef belirlendi. 2 milyon kişiye iş sağlaması beklenen seferberlikle işsizlik oranını yüzde 10’a çekilecek

İşsizliğe savaş açıldı!

İşsizlik rakamı; FETÖ terör örgütünün darbe girişimi ihaneti ve PKK ile DEAŞ gibi terör örgütlerinin Türkiye'yi hedef alan saldırılarının ekonomiye etkisiyle hedeflenen oranların üzerinde seyrediyor. İşsizlik oranı Kasım ayı itibariyle yüzde 12'yi bulsa da 2017'nin başından bu yana istihdama yönelik olumlu sinyaller veren önemli gelişmeler var.

391 BİN KİŞİ İŞ BULDU

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2016 yılı Kasım ayı işgücü istatistiklerine göre, işsizlik oranı ise 1,6 puanlık artış ile yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, istihdam edilenlerin sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi artarak 27 milyon 67 bin kişi olurken, istihdam oranında değişim görülmedi ve yüzde 45,8 olarak gerçekleşti. Rakamları yorumlarken bunların üç ay öncesine ilişkin veriler olduğunu unutmamak gerekiyor.

İŞ İLANLARI ARTTI

Geçtiğimiz yıl Kasım ve Aralık aylarında azalma gösteren eleman arama ilanları Ocak ve Şubat aylarında yaklaşık yüzde 10'luk bir artış gösterdi. Yılın ilk iki ayına ilişkin rakamlar işsizlikteki olumsuz tablonun geçici olduğunu gösteriyor. Eleman'in güncel verilerine göre; tablo olumlu. Özellikle tekstil sektöründeki istihdamda önemli bir artış söz konusu. 2016'nın Kasım ve Aralık aylarında düşüş görülen iş ilanı sayısında Ocak ayı ile birlikte tekrar yükselmeye başladı. Yılın ilk 45 günlük veriler, iş arayanların verdiği ilanlarda yüzde 10'luk bir artış olduğunu gösteriyor.

Eleman CEO'su Gökhan Duyarlar, “Geçtiğimiz günlerde başlatılan istihdam seferberliği kapsamında birbiri ardında hayata geçirilecek projelerin de etkisi ile istihdamın 2017'nin ilk çeyreğinin olumlu bir seyir izleyeceğine ve bu olumsuz tablonun geçici olduğuna inanıyoruz” diyor.

Hedef 2 milyon kişiye iş imkanı Hükümetin yaklaşık bir ay önce başlattığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iş adamlarının destek vermesini istediği istihdam seferberliği kapsamında bu yıl yaklaşık 2 milyon kişilik istihdam hedefleniyor. Hükümetin işveren sigorta primlerini indirerek destek verdiği istihdam seferberliğiyle 1,5 milyon kişinin doğrudan işi alınması, yaklaşık 500 bin kişinin ise iş başı eğitim programı kapsamında istihdam edilmesi planlanıyor. Hükümet, bu adımla yıl sonunda işsizlik rakamını 9,5-10,5 aralığına çekmeyi hedefliyor. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı