Gazete Vatan Logo

İşsiz gençlere umut

Her 4 gençten 1’inin işsiz olması hükümeti harekete geçirdi. Gençler için de istihdam seferberliği başlatılıyor. Başbakan Yıldırım, “Eylem planı bu ay tamamlanacak” dedi

İşsiz gençlere umut

Çift haneye demir atan işsizlik rakamlarını düşürmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan seferberlik tüm hızıyla sürerken, bu kez gençlere yönelik yeni bir istihdam kampanyası için düğmeye basıldı.

15-24 yaş arasındaki genç nüfusta yüzde 24’ü geçen işsizlik sorununu çözmeyi isteyen hükümet, istihdam eylem planı hazırlıyor. Yüzbinlerce genci ilgilendiren müjdeyi Başbakan Binali Yıldırım AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda verdi.

Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Türkiye’de 7 milyon işsiz’ bulunduğuna ilişkin sözlerini hatırlatarak, “Kılıçdaroğlu’nun hesap kitaptan anlamadığını biliyorduk da bu kadar geniş aldığını bilmiyorduk” dedi.

Acil tedbirler geliyor

Yıldırım, Türkiye’de 27.5 milyon çalışanın bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Açıklanan işsizlik oranı ne? Yüzde 12.6. Yani çalışan nüfusun yüzde 12.6’sı. Çarptığınız zaman ne ediyor? Yaklaşık 3.5 milyon. Kılıçdaroğlu ne diyor? 7 milyon. Hadi yüzde 10 fazlayı anladık da yüzde 100 sapma olur mu kardeşim? Toplam işsiz sayısı 3.5 milyon. Doğru. Genç işsizlerimizin sayısı biraz fazla. Yani toplam içinde yüzde 20’yi buluyor. Bu yüksek bir oran. Şimdi istihdam seferberliği başlattığımız gibi gençlerimiz için de bir İstihdam Eylem Planı hazırlıyoruz. Çalışmalar bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve yürürlüğe koyacağız. Bundan sonraki önceliğimiz, işsizliği azaltırken, bir yandan da genç işsizliğe yönelik acil tedbirleri hayata geçirmek.”

Haberin Devamı

İstihdam seferberliği ile bugüne kadar 1.2 milyondan fazla kişiye iş sağlandı. İstihdam işsizlik verilerine doğrudan yansıdı. Ocak’ta yüzde 13 olan işsizlik Şubat’ta yüzde 12.6’ya indi.

Risk primi 2 yılın dibinde

Binali Yıldırım, TL’nin bu yıl dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimlerinden biri olduğunu belirterek, kurdaki düşüşün devam ettiğini söyledi. Geçen yılın son aylarında 300 düzeyine çıkan Türkiye ülke risk priminin şu anda 194’e gerilediğini, yüzde 50’den fazla bir iyileşme gözlendiğini aktaran Yıldırım, bunun son 2 yılın en düşük seviyesi olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Kazanılan hakka halel getirmeyiz

KIDEM tazminatına değinen Binali Yıldırım, “Gerek kıdem tazminatı, gerek çalışma hayatıyla ilgili alacağımız tüm kararları olgunlaştırmadan önce mutlaka sosyal taraflarla bir araya geleceğiz. Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil” dedi.

15 yılda 72 milyon zeytin ağacı diktik

Meclis gündemindeki Üretim Reform Paketi’nin önemini vurgulayan Binali Yıldırım, tasarıda tartışmalara neden olan zeytinliklerle ilgili şöyle konuştu: “15 yıl içerisinde, zeytin ağacı sayısı 100 milyondan 172 milyona çıktı mı? Peki, zeytin üretiminde Türkiye’yi dünya ikincisi yapan kim? AK Parti iktidarı. İşte zeytinciliğe önem vermek, lafla değil; yaptığınız icraatlarla ortaya çıkıyor. Getirilen düzenleme ne? Zeytin alanı olarak bilinen yerlerde maalesef geçmişte bir takım yanlış uygulamarla sanayi tesisleri yapılmış. Zeytin alanları kullanılamaz hale gelmiş. Birincisi bununla ilgili düzeltme yapmak. İkincisi de sanayi bölgesinde zeytin alanlarının

Haberin Devamı

3 kilometre yakınına kadar asla hiçbir tesis yapılmayacak. Önce kurula gelecek, karar alınırsa ilgili bakanlığa gelecek. Bakanlık ‘olur’ verirse bu şekilde olacak.”