Gazete Vatan Logo

İsrailli milletvekillerine Mescid-i Aksa yasağı

İsrailli milletvekillerine  Mescid-i Aksa yasağı

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs’te Filistinlilerle artan gerilim nedeniyle, bakanların ve milletvekillerinin Mescid-i Aksa’ya girişine yasak getirdi.

Son haftalarda artan şiddet olaylarına sahne olan İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu, milletvekilleri ve bakanların Mescid-i Aksa’ya girmelerini yasakladı. Netanyahu, İsrail polisine vekillere yönelik yasağı uygulama, yasağa uymayan yetkilileri de engelleme talimatı verdi. Başbakan’ın kararı, Kudüs’te son günlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle aldığı kaydedildi. Yahudilerin dini bayramları nedeniyle Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişinin kısıtlaması üzerine çıkan olaylarda çok sayıda Filistinli ve İsrailli hayatını kaybetti.

3 yeni saldırı

Vekillere yönelik yasaktan kısa süre sonra 3 yeni saldırı haberi geldi. Kudüs’te Filistinli bir gencin 25 yaşındaki bir İsrail vatandaşını boynundan bıçaklayarak ağır yaraladığı açıklandı. El Halil’deki Kiryat Arba yerleşkesinde de bir Yahudi bıçaklandı. Tel Aviv’de de biri kadın asker, dört İsrail vatandaşını tornavidayla yaralayan Filistinli vurularak öldürüldü.

Haberin Devamı

‘Güvenliğiniz için silah taşımalısınız’

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, şehirde yaşayan sivil Yahudilere son yaşanan saldırılar ışığında güvenliklerini artırmak için ruhsatlı silahlarını yanlarında taşımaları çağrısında bulundu. Barkat, Yahudilerin silah taşımalarının bir ‘zorunluluk’ olduğunu vurguladı.
Kefiyeli sivil polis
Son günlerde Batı Şeria’da artan gerilim nedeniyle güvenlik önlemlerini sıkılaştıran İsrail polisi, güvenlik güçlerine taş atan Filistinli gençleri yakalamak için kılık değiştiriyor. Göstericilerin arasına sızmak için yüzlerini kefiyelerle kapatan sivil giyimli güvenlik güçleri ‘mustarabiim’ adıyla anılıyor. İbranice ‘mistaarvim’ kelimesinden türetilen terim, Arap kıyafetleri giyerek operasyon gerçekleştiren İsrail askerleri için kullanılıyor. Mustarabiim’ler önceki gün Ramallah yakınlarındaki olaylarda yabancı medya mensuplarınca görüntülenmişti. Sivil polisler, güvenlik güçlerine yaklaşan Filistinlileri silah zoruyla yakalayarak askerlere teslim etti. Filistinli gençlerin gözaltına alınırken yerlerde sürüklenmeleri ve darp edilmeleri ise tepki çekti.

Haberin Devamı