Gazete Vatan Logo

İsrail uzaya casus uydu gönderdi

İsrailli savunma yetkilileri yeni bir casus uydunun yörüngeye fırlatıldığını ve bu şekilde istihbarat toplama kapasitesinin artırılmasının amaçlandığını belirtti. İsrail ayrıca yeni Gazze savaş stratejisini hazırladığını duyurdu. ABD'de, merkezi Colorado eyaletinde bulunan bir şirket Türkiye'nin yanı sıra Güney Kore, Çin ve Rusya'ya yasadışı savunma teknolojileri sattığını kabul etti.

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

YNETNEWS: İsrail uzaya casus uydu fırlattı

İsrail uzaydaki varlığını artırıyor. Savunma yetkilileri Salı akşamı yeni bir casus uydunun yörüngeye fırlatıldığını ve böylece istihbarat toplama kapasitesinin artırıldığını açıkladı.

Ofek 9 isimli uydu, İsrail'in uzaya gönderdiği bir dizi araçtan altıncısı oldu.

Üst düzey bir savunma yetkilisi, "Hedefleri incelemek istediğimiz zaman bunun için kendi uydularımıza ihtiyaç duyuyoruz. Yeni uydu yüksek çözünürlükle daha sık görüntü almamızı sağlayacak" dedi.

Yetkili Palmachim Hava Kuvvetleri üssünden fırlatılan uydunun daha önceden planlanmış olduğunu ve son gelişmelerle bir alakası olmadığını söyledi.

ASSOCIATED PRESS: ABD'li askeri teknoloji şirketi Türkiye'ye yasadışı satış yaptığını itiraf etti

Merkezi ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan bir şirket Türkiye'nin yanı sıra Güney Kore, Çin ve Rusya'ya yasadışı savunma teknolojileri sattığını kabul etti.

Yetkililer Rocky Mountain Instrument Co. isimli şirketin Salı günü Denver'daki federal mahkemede yapılan duruşmada, lisansı olmadan bu ülkelere bu ürünleri sattığını kabul ettiğini duyurdu. Şirketin bu satışlardan elde ettiği 1 milyon doları ceza olarak ödemesi kararlaştırıldı.

Ayrıca şirketin faaliyetlerine beş yıl ara verildi ve bu sürede ihracat kontrolü uyum programı hazırlaması talep edildi.

ABD'nin Colorado savcısı David Gaouette, söz konusu teknolojinin büyük bir çoğunluğunun Afganistan'daki ABD güçleri tarafından kullanıldığını ifade etti.

Yetkililer şirketin bu satışları 1 Nisan 2005 ve 11 Ekim 2007 tarihleri arasında yaptığını ifade etti.

BBC: Jamaika'yı kana bulayan uyuşturucu baronu yakalandı

Jamaika polisi ABD'de aranmakta olan şüpheli uyuşturucu baronu Christopher "Dudus" Coke'un uzun bir insan avı sonucunda başkent Kingston'da yakalandığını duyurdu.

Yetkililer Coke yakalandığında yanında bulunan Hıristiyan rahibin Baron'un teslim olmak için ABD Büyükelçiliği'ne gittiğini söylediğini bildirdi.

Jamaika hükümeti Coke'u uyuşturucu ve silah kaçakçılığı iddialarıyla karşı karşıya kalacağı ABD'ye iade etmek istiyor.



Mayıs ayında Coke'u yakalama çabaları sırasında başlayan çatışmalarda birçok kişi hayatını kaybetmişti.



Coke'un, ABD yetkililerin uluslararası bir uyuşturucu ve silah ağı olduğu belirtilen Shower Posse'un lideri olduğu söyleniyor. Çete ayrıca ABD ve Jamaika'da birçok kişinin ölümünün de sorumlusu olarak görülüyor.



JERUSALEM POST: İsrail ordusu yeni Gazze savaş stratejisini hazırladı

Gazze Şeridi'nde Hamas'la yaşanması planlanan yeni potansiyel bir çatışma öncesinde, İsrail ordusu çatışma alanındaki bütün Filistinli köylülerin ve mülteci kamplarının boşaltılmasını planlıyor.

İsrail, 2008/2009 kışında düzenlenen Dökme Kurşun Operasyonu öncesinde de uçaklardan atılan notlar ve telefon konuşmalarıyla bölge halkını evlerini terk etmeleri için uyarmıştı.

Jerusalem Post'un edindiği bilgiye göre Dökme Kurşun'dan alınan derslerle oluşturulan yeni plan ordu içinde aynı zamanda Goldstone Raporu'ndan alınan derslerin de bir sonucu.

Yeni plana göre, örneğin Jabalya mülteci kampının işgalinden önce İsrail ordusu burada yaşayanlara önceden haber ve belli bir zaman vererek bölgeden ayrılmalarını isteyecek. Ayrıca askerler potansiyel çatışma alanlarında operasyonları yavaşlatarak insanların bölgeyi boşaltmasına fırsat verecek.

Öte yandan elde edilen son bilgiler Hamas'ın İsrail'le yeni bir çatışmaya girmeye niyetli olmadığı yönünde.

CNN: Hz. İsa'nın havarilerinin bilinen en eski resimleri bulundu

Arkeologlar Salı günü yaptıkları açıklamada Roma şehrinin altında yapılan kazılarda Hz. İsa'nın havarilerinden Andrew ve John'un bilinen en eski resimlerinin bulunduğunu duyurdu. Yetkililer resimlerin tarihini M.S. 4'üncü yüzyıl olarak belirledi.

Resimler geçtiğimiz yıl da Aziz Paul'ün en eski resmi olduğuna inanılan resmin bulunduğu yerde bulundu.

Romalı soylu bir kadının mezarı olduğuna inanılan bir odada bulunan resimler İsa'yı insanlığın çobanı olarak gösteren bir resmin etrafında yer alıyor.

Aziz Peter'in de bir resmiyle dörtlü tamamlanıyor ancak Vatikan uzmanları kendisinin bilinen daha eski portreleri olduğunu söyledi.

Bu resimlerin mezarda bulunması Roma İmparatorluğu'nun son döneminde aristokratların Hıristiyanlığa geçiş yaptığına işaret ediyor.

HAARETZ: Malezya BM'de olağanüstü filo oturumu talep ediyor

Birleşmiş Milletlerin Arap ve Müslüman ülkeleri, Malezya liderliğinde, İsrail’in geçen ay düzenlediği filo saldırısıyla ilgili bir olağanüstü BM oturumu toplamak istiyor.

Haaretz'in edindiği bilgiye göre bu girişimin kaynağında filo olayının yaşanmasından birkaç gün sonra toplanan BM'den sadece bir kınama kararı ve daha kapsamlı bir soruşturma talebi çıkması yatıyor.

Haaretz'e konuşan kaynaklar bu oturum girişiminin liderliğinin Malezya tarafından yapıldığını, daha önce de Suriye ve İran'ın benzer çabalar içine girdiğini belirtti.

Aşırı İsrail karşıtlığıyla bilinen Malezya Parlamentosu'nun İsrail'in saldırısına karşı adımlar atılması için şimdiden bir karar aldığı ifade edildi.

FINANCIAL TIMES: Asyalı milyonerler ilk kez Avrupalıları geçti

Yeni bir ankete göre Asyalı milyonerlerin net varlıkları ilk kez zengin Avrupalıları geçti. Bu durumda en çok Hong Kong, Hindistan ve Çin borsalarının geçen yıl yaşadığı göreceli sağlıklı durum etkili oldu.

1 milyon dolar ya da daha fazla değerde varlığı olan yatırımcılar üzerinde her yıl yapılan Merrill Lynch Wealth Management/Capgemini analizi, geçen yıldan bu yana hem Asya-Pasifik'te hem de Avrupa'da 3 milyon milyoner olduğunu gösterdi. Asya'daki toplam zenginlik 9 trilyon 700 milyar dolar olurken Avrupa 9 trilyon 500 milyar dolarda kaldı.

Merrill Lynch'in İngiltere ve İrlanda operasyonlarının başındaki isim Nick Tucker, "Bu bir balon değil. Asya, milyoner sayısı ve zenginliği açısından Avrupa'yı yakaladı" dedi.

Bu arada araştırmaya göre Kuzey Amerikalılar hala dünyanın en zenginleri. Geçtiğimiz yıl kıtada yaşayan toplam 3.1 milyon milyonerin toplam varlık değeri 10 trilyon 700 milyar dolar oldu.(Planet)

Haberin Devamı