Gazete Vatan Logo

İsrail jetleri Şam’da İran uçağını vurdu

İsrail savaş uçakları Esad rejimine askeri destek için Şam Havalimanı’na inen bir İran kargo uçağını vurdu. Suriye’nin hava savunma sistemleri etkisiz kaldı

İsrail jetleri Şam’da İran uçağını vurdu

İsrail Hava Kuvvetleri, Şam Havalimanı’nda Esad rejimine mühimmat desteği için yük boşaltmakta olan bir İran kargo uçağına yönelik saldırı düzenledi. Suriye’de merkezli AMN Ajansı’nın haberinde, İsrail saldırısının Suriye füzeleri tarafından püskürtüldüğü, Suriye füzelerinin Şam Havalimanı yakınlarında bir İsrail drone’unu vurduğu belirtildi. Şam’ın güneyinde yer alan Dera ilindeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, Esad rejimine ait hava savunma sistemleri saldırıyı düzenleyen uçağa karşılık vermek için bir füze fırlattı ancak İsrail ordusu, rejimin füzesini Dera ili semalarında etkisiz hale getirdi. Bunun üzerine rejim bir deneme daha yaptı. Bu kez de İsrail savaş uçaklarının füzenin kalktığı platformu hedef aldığı öğrenildi.

Hizbullah’a da darbe

Saldırı sonrası İsrail jetleri, ülkenin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra semalarında uzun süre uçuşlar yaptı. Bu sırada Hizbullah’a ait bir askeri malzeme deposunun da uçaklar tarafından hedef alındığı belirtildi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinin haberine göre İran’a ait Ilyushin Il-76 kargo uçağına düzenlenen saldırı başarılı oldu. Uçak fırlatılan füzelerin etkisiyle içindeki askeri malzemeyle birlikte patladı. Saldırıda çok sayıda ölü de olduğu iddia edildi. Bazı İsrail yayın organları ise İran uçağına saldırının savaş uçaklarıyla değil karadan karaya füzelerle gerçekleştirildiğini yazdı.

Haberin Devamı

F-35 mi kullanıldı?

İsrail, daha önce Suriye’deki Hizbullah ve İran hedeflerine yönelik hava operasyonlarında F-35’lerin kullanıldığını açıklamış ve bu gelişmiş savaş uçaklarını dünyada aktif görevde kullanan ilk ülke olmuştu. Bu saldırıda da F-35’lerin kullanılıp kullanılmadığı henüz netleşmiş değil. Ancak F-35’lerin radara yakalanmama teknolojisi nedeniyle Şam’daki hedefleri vurabilmek için ideal olduğu belirtiliyor. İsrail, Suriye’ye yönelik saldırılarda şimdiye dek F-16, F-15 ve F-35 savaş uçaklarını kullandı.