Gazete Vatan Logo

İsrail, İran’ın SİHA’sını düşürdü Şam İsrail jetini vurdu

İsrail, kendi hava sahasına giren İran İHA’sını Apache helikopterle düşürdü. Ardından İHA’nın havalandığı Suriye’deki üsse 8 F-16 ile saldırı yaptı. Ancak Rusya tarafından verilen Suriye’nin hava savunma sistemleri, uçaklardan birini vurdu. Uçak İsrail’in kuzeyinde düştü, pilotlar paraşütle atladı

İsrail, İran’ın  SİHA’sını  düşürdü Şam  İsrail jetini vurdu

Orta Doğu’da İsrail ile Suriye arasında gerilim dün zirveye ulaştı. İsrail, İran İHA’sı düşürüp Suriye’deki İran hedeflerini vurunca Suriye hava savunma sistemleri de İsrail F-16’sı düşürdü. İsrail’in kuzeyinde düşen F-16’dan İsrailli pilotlar yaralı kurtuldu. Ardından Suriye’nin İsrail’in bir hava saldırısını daha püskürttüğü haberi geldi. Suriye’nin devlet televizyonundan yapılan açıklamada, “Hava savunma sistemimiz İsrail uçağını düşürdü” denildi. Pilotlar, İsrail’in kuzeyinde düşen uçaktan yaralı olarak kurtuldu. Ancak ardından Suriye’den, İsrail’in bir hava saldırısı daha düzenlediği fakat savunma sistemleri tarafından geri püskürtüldüğü haberi geldi.

Kırmızı alarm

Son gelişme, İsrail’in İran’a yönelik saldırı tehditleri bağlamında da önemli. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne giren İran’a ait bir insansız hava aracının bir helikopter tarafından düşürüldüğünü duyuran İsrail ordusu, Suriye’de İran’a ait hedefleri vurduğunu belirtti. Ardından Suriye tarafından ateş açıldı. Hava savunma sistemlerinin yoğun şekilde fırlattığı füzeler bir İsrail F-16’sını düşürdü. Suriye’den yapılan resmi açıklamada, İsrail’in yine saldırı düzenlediği, İsrail savaş uçaklarının dün sabah ülkenin merkezindeki bir askeri üsse saldırdığı, hava savunma sistemlerinin ateş açarak birçok İsrail uçağını vurduğu ifade edildi. İsrail medyası, ülkenin kuzeyine düşen uçaktan pilotların yaralı halde kurtarıldığını ve helikopterle taşındığını belirtti.

Haberin Devamı

Suriye tarafından fırlatılan füzeler, İsrail’in kuzeyinde kırmızı alarm sirenlerini çalmasına yol açtı. Sirenlerin çaldığı ilk yer, Golan Tepeleri’ndeki Beyt Şean oldu, ardından diğer yerlerde siren sesleri duyuldu.

‘Sert ve ciddi yanıt veririz’

İran ve Hizbullah’ın aralarında bulunduğu Esad destekçisi müttefikler, İsrail’in ‘terörizm’ olarak nitelendirdikleri bu eylemlerine bir yenisi eklenirse sert ve ciddi yanıtla karşılanacakları konusunda uyardı. Açıklamada, İran İHA’sının İsrail’in hava sahasına girdiği açıklamasının ‘yalan’ olduğu, uçağın DEAŞ ile savaşmak için kullanıldığı belirtildi.

Haberin Devamı