Gazete Vatan Logo

İsrail’in kader günü

İsrail’de Netanyahu iktidarının kaderi bugün yapılacak olan genel seçimlerle belli olacak. Anketler İsrail liderinin kaybedeceğini gösteriyor. Yüzde 3.25’lik seçim barajı koalisyon pazarlıklarının çetin geçmesine neden olacak.

İsrail’de bugün 5 milyon 881 bin 696 seçmen, sandık başına gidecek. Seçim Binyamin Netanyahu’nun Likud Partisi ve İzak Herzog-Tzipi Livni ikilisinin merkez-sol eğilimli “Siyonist Birlik” arasında zorlu çekişmeye sahne olacak. Yüzde 3.25’lik seçim barajının uygulandığı ülkede, son anketler Netanyahu’nun karşısındaki ittifakın seçimden zaferle ayrılacağını gösterdi. Son olarak Eski Savunma Bakanı Ehud Barak. Herzog’a destek verdiğini açıklayarak Netanyahu’ya darbe indirdi. Eski Mossad Başkanı Meir Dagan da, ‘Netanyahu bana İran’a saldırı emri verseydi istifa ederdim’ diyerek birlikte çalıştığı eski Başbakan’ın seçilmemesi için elinden geleni yaptı.

İsrail radyosunun çarşamba günü yayımladığı son ankete göre, Herzog ve Livni işbirliğindeki Siyonist Birlik, İsrail meclisindeki 120 koltuktan 24’ünü, Likud partisi ise 21 koltukta kalıyor. Netanyahu’yu, “güvenlik konularını fazla ön plana çıkarmak ve ekonomiyi umursamamakla” eleştiren merkez-sol eğilimli “Siyonist Birlik”, seçmenin karşısına daha çok ekonomik vaatlerle çıkıyor. Netanyahu’nun, “Filistin meselesinde taviz verecekleri” iddiasını reddeden Siyonist Birlik, “İsrail’in güvenliğini sağlama”, “Filistinlilerle müzakereler” ve “İran’ın nükleer silah edinmesini önleme” gibi konularda da Netanyahu’dan “daha iyi” politikalar üretmeyi vadediyor.

Haberin Devamı

Araplar üçüncü büyük

Merkez-sol eğilimli olan ve hükümetin “sağcı” politikalarını eleştiren grubun, “Siyonist Birlik” ismini seçmesi ise “İsrail’de çoğunluğu oluşturan sağ seçmenin oylarını almaya yönelik bir hamle” olarak yorumlanıyor. İsrail’deki erken seçime kurdukları ittifakla girecek olan Filistinli İsrail vatandaşlarının kurduğu Arap partileri ise parlamentoda “Üçüncü büyük güç” olmayı hedefliyor. Anketler, salı günü yapılacak seçime ortak “Arap Listesi”yle girecek İsrail vatandaşı Filistinlilerin, Knesset’te 15 sandalye elde ederek, en büyük üçüncü grup olabileceğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Dış güçler beni devirmek istiyor

Netanyahu, son mitingini Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’nda yaptı, “kendisini iktidardan indirmek isteyen yabancı organizasyonların seçim sürecinde ülkeye büyük paralar akıttığını” savundu. Sol eğilimli partilerin kendisine ve lideri olduğu Likud Partisine büyük zarar vermeye çalıştığını söyleyen Netanyahu, “Çünkü Likud iktidarda olduğu müddetçe Kudüs’ü bölmeyeceğimizi, tavizler vermeyeceğimizi ve topraklarımızdan çekilmeyeceğimiz biliyorlar” diye konuştu.
Filistin devleti kurulmaz
Rakiplerini, “Filistinlilere ne pahasına olursa olsun taviz vermeye hazır” olmakla suçlayan Netanyahu, “Beni seçerseniz başbakan olduğum sürece Filistin devleti kurulmasına izin vermeyeceğim’ dedi.kurukurulmayacak“Hepimiz askeriz” ifadesini kullanan Netanyahu, İsraillileri kendisine oy vermeye çağırdı.