Gazete Vatan Logo

İsrail'in hedefi Türkiye!

Yaşanan bunca hasarın arkasında yatan nedenin İsrail’in iddia ettiği gibi “tünelleri yok etmek” olup olmadığını Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Gözen değerlendirdi.

İsrail saldırılarının sadece tünelleri yok etmek için olmadığının altınız çizen Prof. Gözen “Bu bir tünel meselesi değildir. Bu son saldırıları, 60 yıldır süren Arap-İsrail çatışmasının ya da Filistin meselesinin ötesinde bir sorun olarak görüyorum. Bu, basit bir Filistin sorunu değildir. Bu durumu ben daha çok, ‘Arap Baharı’ denilen sürecin çökmesi sonrasında Mısır’da başlayan Müslüman Kardeşlerin bitirilmesi operasyonunun devamı niteliğinde görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“MISIR’DA MÜSLÜMAN KARDEŞLER FİLİSTİN’DE HAMAS”

Prof. Gözen, Hamas’ın, Müslüman Kardeşlerin bölgedeki en sıkı müttefiki olduğunu belirterek “Aralarında çok yakın işbirliği vardır. Her ne kadar stratejileri çok örtüşmese de amaçları aşağı yukarı benzeşir. Mısır’da Müslüman Kardeşler bitirilmeye çalışırken, Filistin ve Gazze’de de Hamas ve ona yakın olan kesimler bitirilmeye çalışıyor. İsrail; Hamas’ı bitirmek, bitiremese bile en azından silahsızlandırıp masanın tamamıyla dışına itmek istiyor. Eğer bu gerçekleşirse Hamastamamen devre dışı bırakılarak, el-Fetih ve Abbas’ın eli güçlendirilmiş olur. Öte yandan, Hamas’ı pes ettirip masaya silahsız oturtarak, İsrail’in taleplerini kabul etmeye zorlamak olarak düşünüyorum bu saldırıların nedenini. Yani İsrail’in buradaki hedefi; uzun döneme yayılmış, Hamas’ı bitirme operasyonudur.” açıklamalarını yaptı.

Haberin Devamı

“OPERASYONUN HEDEFİNDE TÜRKİYE VE İRAN DA VAR”

İsrail’in bu operasyonuyla sadece Hamas’ı değil, onu destekleyen ülkeleri de hedef aldığını söyleyen Prof. Ramazan Gözen “Bir anlamda gözdağı veriyor İsrail. Bu operasyon, dolaylı olarak, aslında Türkiye ve İran’a karşı yapılmış bir operasyondur. Çünkü bu iki ülke, Hamas’ın bölgedeki en güçlü destekçileridir bir şekilde.” dedi.

Kaynak: AjansHaber