Gazete Vatan Logo

İsrail ile İran aynı masada!

İran, İsrail ve Arap devletlerinin Ortadoğu'da nükleer silahların yasaklanması için yapılacak uluslararası görüşmelerin çerçevesini oluşturmak adına gizli bir görüşme yaptığı ortaya çıktı.

Reuters'a konuşan diplomatik kaynaklara göre, 21-22 Ekim tarihlerinde İsviçre’nin Montrö kenti yakınlarındaki Glion köyünde yapılan görüşmeye İsrail, İran, çeşitli Arap ülkeleri ve ABD'den temsilciler katıldı.

Bir Arap diplomat, "İsraillilerle İranlılar bir aradaydı, asıl olay bu" diye konuştu. Ancak İsrail temsilcilerinin İran tarafıyla temasta bulunmadığı belirtildi.
Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, "Bizim temsilcimizle Arap ya da İranlı temsilciler arasında doğrudan ya da dolaylı bir temas olmadı. Toplantı büyük oranda teknikti" dedi.

Toplantıda 13 ya da 14 heyet olduğu, nükleer silahsızlanmayı desteklemek amacıyla bir Ortadoğu konferansı düzenlemekle görevlendirilen Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jaakko Laajava'nın da bunların arasında olduğu da ifade edildi.

Diplomatik bir kaynağa göre görüşmeler “hayli yapıcı” oldu ve bir sonraki görüşmeler için Kasım ayı sonu belirlendi.

2010 yılında Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi antlaşmasına üye 189 ülke, Mısır’ın teklif ettiği “Ortadoğu’da her türlü kitle imha silahının yasaklanması” planını kabul etmişti. Ancak 2012’de, Finlandiya’nın ev sahipliğinde yapılması planlanan yeni toplantı iptal edilerek yeni bir tarih belirlenmemişti.
İran ve Arap ülkeleri tarafından İsrail’in hiçbir zaman kabul etmemesine rağmen nükleer silaha sahip olduğuna inanılıyor. İsrail ve ABD ise İran’ın barışçıl nükleer program adı altında nükleer silah geliştirdiğinden şüphe ediyor. Ancak İran uranyum zenginleştirme işlemlerinin sadece enerji üretimi için olduğunu iddia ediyor.

Haberin Devamı