Gazete Vatan Logo

İsrail F-16’ları, Rus uçağını kalkan yaptı!

Suriye’de operasyon yapan İsrail’e ait F-16 uçakları Suriye’nin S-200 hava savunma sisteminin attığı füzeden korunmak için Rus askeri uçağının arkasına ‘saklandı’. 15 Rus askeri Suriye füzesiyle can verdi

İsrail F-16’ları, Rus uçağını kalkan yaptı!

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hmeymim üssü yakınlarında 15 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının Suriye ordusunun, S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu belirtildi. Açıklamaya göre İsrailli pilotlar, uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı.

‘İsrail yüzünden düştü’

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, uçağın İsrailli pilotların sorumsuzluğu yüzünden düştüğünü ifade etti ve “İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı” dedi. Konaşenkov, pilotların uçağı Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye, ateş hattına sürüklediğini, uçağı kalkan olarak kullandığını söyledi.

‘Cevap hakkımız var’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Rusya’nın İsrail’e karşı yanıt verme hakkına sahip olduğunu söyledi. Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman ile telefon konuşması sırasında, vurulan Rus uçağının ve mürettebatın ölümünün suçunun tamamen İsrail tarafına ait olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Bir dakika önce kırmızı hattan bilgi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İsrail’in Lazkiye’de bir operasyon yapmayı planladığı konusunda Suriye’deki Rus güçlerine önceden bilgi vermediğini belirtti: Operasyonla ilgili önceden bilgi verilmedi. Uyarı, saldırıdan sadece bir dakika önce, ‘kırmızı hat’ üzerinden verildi. Bu sürede uçağın güvenli bir bölgeye çekilmesi mümkün değildi.

İSRAİL REDDETTİ: Hizbullah ve İran’ın suçu

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, düşen uçaktaki Rus askerlerinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyulduğu belirtildi ve şöyle dendi: Esad’ın hava savunma sistemi füzesi ateşlendiğinde jetlerimiz İsrail hava sahasındaydı. Ayrıca İsrail jetlerinin Lazkiye’deki hava bombardımanını düzenlediği sırada vurulan Rus uçağı bölgede değildi. Hava savunma sistemleri rastgele ateş açtı ve anladığımız kadarıyla havada Rus uçağı olup olmadığına ilişkin emin olma girişiminde bulunulmadı. İsrail bu olaydan tamamen Rus uçağını düşüren Esad rejimini sorumlu tutuyor. Ayrıca bu olayda İran ve Hizbullah’ın da sorumluluğu vardır.

Haberin Devamı

Netanyahu, Putin’e üzüntülerini iletti

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin, Rus askeri uçağının Suriye’de düşürülmesi konusunu görüştü. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu’nun uçaktaki Rus askerlerinin hayatını kaybetmesinden dolayı İsrail halkı adına duyduğu üzüntüyü Putin’e ilettiği belirtildi. Açıklamada, Netanyahu’nun İsrail ve Rus orduları arasında çatışmayı önlemek amacıyla 2015’te kurulan ortak mekanizmanın 3 yıldan uzun süredir her iki tarafın da ağır kayıplar vermesini önlediğini ve bu mekanizmanın devamının önemine dikkati çektiği aktarıldı. İsrail Başbakanı ayrıca ülkesinin Rusya’ya ait askeri uçağın vurulmasına ilişkin elindeki tüm bilgileri Rusya ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. Netanyahu’nun, “Rusya’ya ait askeri uçağın vurulmasından Suriye’deki Beşşar Esed rejiminin sorumlu olduğunu” vurguladığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Duma’dan soruşturma

Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Sergey Jeleznyak, Rus parlamenterlerin İsrail’in eylemlerinden rahatsız olduklarını ve yaşananlarla ilgili resmi uluslararası soruşturma başlatılacağını açıkladı.

İdlib anlaşmasını asla etkilemeyecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının, Suriye’nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Suriye’de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek” dedi.

Putin: İsrail vurmadı trajik koşullar zinciri

Savunma Bakanı’nın aksine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İsrail’i suçlamadı. “Rus uçağını İsrail vurmadı” ifadelerini kullanan Putin, “Ne olduğunu hâlâ inceliyoruz. Trajik koşullar zinciri gibi görünüyor” dedi. Putin, bu olayla 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesinin karşılaştırılmaması gerektiğini, iki durumun birbirinden farklı olduğunu da söyledi ve ekledi: Moskova’nın tepkisi, Suriye’deki Rus birliklerinin güvenliğini artırmak yönünde olacaktır.

Haberin Devamı