Gazete Vatan Logo

İsrail'e 50 bin otomobil

Kriz vız geldi, İsrail ilk Türk malı elektrikli otomobil siparişini 50 bin adet artırdı

GAZZE krizi ekonomik ilişkileri olumsuz etkilerken, tüm gözler elektrikli Fluence için İsrail’den 100 bin adet sipariş alan Oyak Renault’ya çevrildi. Ancak korkulan olmadı. Hatta yerli üretici, İsrailli Better Place’ten aldığı sipariş miktarı yüzde 50 artırmayı başardı



Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “one minute” çıkışıyla başlayan ve 9 Türk vatandaşının öldüğü İsrail komandolarının Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısıyla büyüyen İsrail krizi, iki ülke arasındaki ticareti olumsuz etkiliyor. Geçen yıl savunma sanayinden Türk kahvesine kadar boykota varan kriz nedeniyle Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret

hacmi 3.5 milyar dolardan 2.5 milyar dolara geriledi. En ağır yaralardan birini ise otomotiv sektörü aldı. Türkiye’nin İsrail’e gerçekleştirdiği taşıt araçları ihracatı yüzde 91 oranında gerileyerek 330 milyon dolar seviyesinden 148 milyon dolara düştü.

Hal böyle olunca tüm gözler en büyük pazarı İsrail olan yılsonunda Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilmeye başlanacak Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili Fluence Z.E.’ye çevrildi. Çünkü 3 bin kurum ve kuruluşla Fluence Z.E. için anlaşma yapan Renault’nun sadece Better Place isimli İsrailli şirketle 5 yılı kapsayan 100 bin adetlik satış sözleşmesi var.

Merkez ihraç edecek

Edindiğimiz bilgiye göre son büyük kriz sonrasında Fluence Z.E.’nin İsrail’e ihracatında bir risk görünmüyor. Hatta sipariş miktarında artış bile var... Oyak Renault yetkililerine göre, ilk etapta yıllık 20 bin adet üretilmesi planlanan Fluence Z.E.’de bu rakam 30-35 bin adetlere çıkacak. Bu da İsrailli Better Place’in 150 bin elektrikli Fluence satın alması anlamına geliyor. Krize inat bu sipariş artışı, Oyak Renault’nun sadece Fluence Z.E.’den elde edeceği minimum 1 milyar euroluk ihracat gelirini de 1.5 milyar euro seviyelerine yükseltecek.

İsrail’e ihracatta sorun çıkmamasının nedeni Türkiye’de üretilecek araçların direkt olarak İsrail’e gönderilmiyor olmaları. Oyak Renault, Bursa tesisinde ürettiği Fluence Z.E.’yi, merkeze yani Fransa’ya satacak. Merkez de İsrail, Danimarka başta olmak üzere Avrupa ülkelerine pazarlayacak.

Hawai’ye bile satacak

Renault’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata da daha önce yaptığı açıklamada, “Yılda 20-30 bin araç üretmeyi hedefliyoruz. Bursa fabrikasını ziyaret ettim ve potansiyeli gördüm. Eğer daha fazla talep gelmesi halinde, bu sayıyı artırabiliriz. İsrail’li Better Place’le yaptığımız 5 yıllık sözleşme ile 100 bin aracın satışını garantiledik. Başka ülkelere de bakıyoruz. Hawai’yle bile ilgileniyoruz” açıklaması yapmıştı.





Elektrikli araçlara 4 milyar euro yatırım yapacak


RENAULT 2020 yılında dünya otomotiv pazarının 80 milyon adetlik büyüklüğe ulaşacağını ve bunun yüzde 10’unun elektrikli araçlardan oluşacağını öngörüyor. Renault-Nissan İttifakı elektrikli araçlara milyar euro yatırım yapacak. Elektrikli araçlar konusunda öncü olmak isteyen Fransız üretici, ilk olarak Bursalı Fluence Z.E’yi önümüzdeki yıl ticarileştirecek. Onu 2012’de Twizy Z.E., Zoe Z.E. ve Kangoo Z.E. izleyecek.





Bursalı Fluence’ın prototipi yollara çıktı


OYAK Renault’nun Bursa’da ürettiği Fluence Z.E.’nin ilk prototiplerinin test sürüşleri Paris’te başladı. 2011 ilk yarısında Danimarka, İsrail ve Avrupa’da pazara sunulacak Fluence Z.E., seri olarak satışa sunulan C segmentine dahil ilk elektrikli sedan ve dünyada “Quick Drop” (anında batarya değiştirme) sistemine sahip ilk model olacak. Elektrikli Fluence Z.E. ve Kangoo Express Z.E. için Mayıs itibarıyla 1.5 ayda 2 bin 500’e yakın ön sipariş verilmiş durumda. Yüzde 87’si bireyler tarafından verilen siparişlerin yüzde 80’i Fluence, yüzde 20’si Kangoo Express Z.E. için yapılmış durumda.

Renault Fluence Z.E., tipik büyük bir sedan görünümünde. Prototipler termik Fluence ile aynı uzunlukta (4.62 m) olmakla birlikte, seri üretim elektrikli versiyon bagajı küçültmeden koltukların arkasına bataryaların yerleştirilebilmesi için daha uzun olacak.

Araç bataryalar sayesinde maksimum 70 kW güç ve 226 Nm tork üretiyor. Motorun ağırlığı çevre aksamları hariç 160 kg. Fluence Z.E.’de kullanılan lityum-iyon bataryanın enerji kapasitesi 20 kW/s. Tam şarjla 160 km gidebilen Fluence Z.E.’nin bataryaları 2 farklı şekilde şarj edilebilecek:

* 10 A veya 16 A 220 V’luk bir ev prizi ile 6 ila 8 saat içinde. Bu şarj şekli özellikle geceleri veya mesai günlerinde uygun, çünkü boş saatlerde bazı ülkelerde uygulanan düşük tarife avantajından yararlanma olanağı sağlıyor.

* 400 V 32 A hızlı şarj istasyonlarında yaklaşık 30 dakikada.

* Quick Drop batarya değişim sistemiyle aracın bataryası özel istasyonlarda yaklaşık 3 dakikada değiştirilebilecek. Bu prototiplerin yürüyen aksamı aracın teknik özelliklerine uyum göstermesi amacıyla termik Fluence’a göre değiştirildi. Ön takımın süspansiyon sisteminin sertliği azaltıldı çünkü elektrikli motor Fluence’ta kullanılan bütün termik motorlardan daha hafif. Arkada da bataryanın varlığı nedeniyle dingil yeniden boyutlandırıldı ve güçlendirildi.

Haberin Devamı