Gazete Vatan Logo

İsrail'de "Yahudi yerleşim biriminin boşaltılması" kararı

Kudüs Belediye Başkanı Barkat, Batı Şeria'daki Amona Yahudi yerleşim biriminin tahliye edilmesini öngören kararın uygulanması halinde binlerce Filistinlinin evinin de yıkılabileceğini iddia etti.

İsrail'de "Yahudi yerleşim biriminin boşaltılması" kararı

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Amona'nın tahliye edilmesine" yönelik İsrail Yüksek Mahkemesi kararının uygulanması halinde binlerce Filistinlinin evinin de yıkılabileceği iddiasında bulundu.

İsrail devlet radyosunun haberine göre Barkat, Yahudi yerleşim birimi Amona'nın "Filistinlilere ait özel araziye inşa edildiği gerekçesiyle" boşaltılmasına hükmeden mahkeme kararına ilişkin açıklama yaptı.

Belediye Başkanı Barkat, yaptığı açıklamada, "Doğu Kudüs'te Yahudilere ait özel mülk alanları üzerine, yasalara aykırı şekilde inşa edilmiş binlerce konut bulunuyor. Bu konutlarda da Araplar yaşıyor. Amona'ya ilişkin mahkeme kararının yürürlüğe girmesi durumunda, belediye, Arapların yaşadığı bu birimleri de yıkmak zorunda kalacak." dedi.

Barkat, kanunların Araplara ve Yahudilere eşit şekilde uygulanması gerektiğini ifade ederek, bu kapsamda İsrail Hükümeti Hukuk Danışmanı Avichai Mendelblit'ten, Kudüs'teki arazilerin hukuki statüsüne açıklık getirmesini istediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Filistinlilerin dava açtığı İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Aralık 2014'te, "özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olmayacağı" gerekçesiyle Amona Yahudi yerleşim biriminin, 2 yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti.

Mahkeme, İsrail hükümetine Yahudi yerleşimcilerin, 25 Aralık 2016'ya kadar Amona'yı boşaltmalarını içeren kararı ibraz etmişti. İsrail hükümeti ise mahkemeden söz konusu kararı, 7 ay ertelemesini talep etmişti.

Kudüs'ün kuzeyindeki Binyamin bölgesinde Filistinlilere ait arazi üzerine 1997'de inşa edilen Amona yerleşim biriminde yaklaşık 50 Yahudi aile yaşıyor.