Gazete Vatan Logo

İsrail Cumhurbaşkanı'ndan yanıt: Anlaşma çıkarlarımıza uygun

Türkiye ile 6 yıl sonra ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla varılan anlaşmaya, İsrail’den farklı tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Rivlin anlaşmanın İsrail çıkarlarına uygun olduğunu söyledi, muhalefet liderlerinden Herzog Türkiye’ye para ödenmesini eleştirdi. Arap milletvekili Zuabi ise Gazze’ye ablukanın kaldırılmamasına tepki gösterdi.

İsrail Cumhurbaşkanı'ndan yanıt: Anlaşma çıkarlarımıza uygun

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Türkiye ile varılan anlaşmanın İsrail’in çıkarlarına uygun olduğunu belirterek iki ülkenin gelecekte iyi bir işbirliği kuracağına inandığını söyledi. Anlaşmaya karşı çıkan kesimlere seslenen Rivlin, “İsrail’de bu anlaşmaya karşı çıkanları anlıyorum, sonuçta bazı vatandaşlar incinmiş hissedebilir. Ancak seçilmiş yönetimimiz İsrail çıkarlarını gözetmekle yükümlü ve bu anlaşmayı imzalamak bu yükümlülüğün yerine getirilmesi anlamına geliyor” dedi.

‘NETANYAHU BOYUN EĞDİ’

İsrail İşçi Partisi Başkanı İzah Herzog ise, Türkiye ile anlaşmanın İsrail açısından önemli bir diplomatik adım olduğunu belirtti ancak ‘Mavi Marmara’da İsrail askerlerine saldıran kişilerin ailelerine para ödemenin’ açıklanamaz bir durum olduğunu savundu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun anlaşmayla Türkiye’ye boyun eğdiğini söyleyen Herzog, “Her İbrani anne, sağcı siyasetçilerin oğullarına saldıran kişilere tazminat ödeyeceğini bilmeli. Türkiye’yle yapılan anlaşma başbakanın tarzının bir parçası. Büyük iddialarla başlıyor, vaatlerle devam ediyor ve boyun eğerek bitiriyor” dedi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’YE ÖDENECEK MİKTAR 3 YIL ÖNCE BELİRLENMİŞTİ’

Siyonist Birlik Partisi üyesi Shelly Yahimoviç ise, anlaşmayı savunarak “Bu İsrail’in güvenliğinin güçlendirilmesi açısından çok önemli” diye konuştu. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz da, Türkiye’ye ödenecek 21 milyar doların Mavi Marmara baskınında yer alan İsrailli yetkililerin uluslararası alanda yargılanmasını engellemek için ödenebilecek bir meblağ olduğunu kaydetti. Steinitz, Türkiye’ye ödenecek paranın miktarının 3 yıl önce belirlendiğini, ancak Türkiye’nin o dönemde Gazze’ye ablukanın kaldırılması şartından vazgeçmemesi nedeniyle gizli tutulduğunu da belirtti.

ARAP VEKİLDEN ‘GAZZE’YE DAHA FAZLA FİLO’

ÇAĞRISI İsrailli Arap milletvekili Hanin Zuabi ise, İsrail’in anlaşmayla ‘Mavi Marmara olayında işlediği cinayeti itiraf etmiş olduğunu’ kaydetti. Anlaşmada Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması konusuna değinilmemesini eleştiren Zuabi, Gazze’ye daha fazla yardım filosu gönderilmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı