Gazete Vatan Logo

İsrail bu anlaşmadan ne kazandı?

Türkiye ve İsrail arasında bugün deklare edilen mutabakat ile yeni bir sayfa açıldı. Anlaşmanın özellikle İsrail açısından merak edilen boyutlarını Şalom Gazetesi Dış Politikalar Uzmanı Karel Valansi'ye sorduk.

İsrail bu anlaşmadan ne kazandı?

Vatan Özel/Eren Yetişkin

Mutabakatın detaylarını tam anlamıyla bilmemekle birlikte, açıklanan kısmıyla Türkiye'nin kazanımlarının daha önde olduğunu gösterdi. Peki bu anlaşmadan İsrail ne kazandı?

İsrail açısından Türkiye ile normalleşme sürecine girmek önemliydi. Türkiye'de kazanım olarak okunan gelişmelerde İsrail'in bir kaybının olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Her şeyden önce Gazze'nin deniz ablukası devam ediyor. Ambargo hafifletilmiş olabilir zaten daha önce de İsrail'in Aşdod Limanı'ndan Gazze'ye insani yardımlar ulaşıyordu. Herhangi bir değişiklik olmadı. Bu açıdan İsrail'in mevzi kaybettiğini söyleyemeyiz.

'DAVALARIN DÜŞMESİ BÜYÜK KAZANIM'

Şimdilik İsrail için söyleyebileceğimiz en önemli kazanım Mavi Marmara'ya baskın yapan askerlere açılan davaların düşmesi. O konu Türkiye'de konuşulmuyor ama o davalardan vazgeçilmiş olabilir. İsrail için oldukça önemli bir konu.

'EKONOMİK BOYUTU HENÜZ KARANLIK'

Netanyahu sabah saatlerinde, 'Bu mutabakatla birlikte ekonomik olarak çok önemli gelişmeler yaşanacak" ifadelerini kullandı ancak Türkiye-İsrail arasındaki ticaret hacmi zaten her geçen gün artıyordu. Spesifik bir anlaşma bekledik ama şu an için böyle bir detay verilmedi. Mutabakat geçerlilik kazandığı zaman ve bu anlaşmaları duyabiliriz.

Haberin Devamı

'HAMAS KONUSUNUN PRATİKTEKİ YANSIMALARI...'

Hamas konusunda da İsrail'in bir kazanımı söz konusu. Hamas'ın Türkiye'deki bürosu kalacak ancak İsrail'e olası bir terör saldırısının önlenmesi taahhüt edildi. Bu madde pratikte nasıl uygulanır o konuda şüphelerim var.

'TEPKİLERİ AZALTMAK POLİTİKACILARIN İŞİ'

İkili ilişkiler bugünden sonra çok daha durgun olacaktır. 2010 yılından itibaren karşılıklı çok sert suçlamalar vardı. Siyasiler çok daha dikkatli olacaktır bundan sonra. Anlaşmaya hem Türkiye hem İsrail'in bazı çevrelerinden tepkiler var. Bu tepkilerin de önlenilmesini sağlamak politikacıların işi.