Gazete Vatan Logo

İsrail'de tahliyeler başladı! Ortalık yangın yeri!

İsrail hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin özel arazisi üzerine inşa edilen Amona'nın tahliyesini başlattı. Tahliyeleri engellemek isteyen Yahudi yerleşimciler lastikler yakarak polisleri uzaklaştırmaya çalıştı. Uluslararası ajanslardan gelen fotoğraflar yaşanan karmaşanın ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdi.

İsrail'de tahliyeler başladı! Ortalık yangın yeri!

İsrail Yüksek Mahkemesi’nin kararı çerçevesinde, onlarca Yahudi ailenin yaşadığı Amona yerleşim biriminin önümüzdeki saatlerde boşaltılması için 3 bin polis görevlendirildi.

Radyonun haberinde, fanatik Yahudilerin Amona çevresine yaklaşmalarını engellemek üzere güvenlik önlemi alan İsrail askeri ve polisi bölgede kontrol noktaları oluşturmuştu.

Yabancı haber ajanslarınn geçtiği fotoğraflarda evlerini terk etmek istemeyen birçok Yahudi aile polise karşı durmaya çalıştığı ve fanatik Yahudilerden oluşan grupların Amona’nın girişinde araç lastiklerini ateşe verdikleri görüldü.

Amona'nın tahliyesini engellemek isteyen Yahudi yerleşimciler lastikler yakarak polisleri uzaklaştırmaya çalışıyor.

İsrail ordusu dün, Batı Şeria'da Filistinlilerin şahsi mülkü üzerine inşa edilen ve onlarca Yahudi'nin yaşadığı Amona yerleşim birimi sakinlerine, bölgenin 48 saat içinde boşaltılması yönünde tebligatta bulunmuştu.

Filistinlilerin açtığı davada İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Aralık 2014'te, 'özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olmayacağı' gerekçesiyle Amona Yahudi yerleşim biriminin 2 yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti.

Haberin Devamı

Mahkeme, İsrail hükümetine Yahudi yerleşimcilerin, 25 Aralık 2016'ya kadar Amona'yı boşaltmalarını içeren kararı tebliğ etmişti.

İsrail hükümeti ise mahkemeden söz konusu kararı, 7 ay ertelemesini talep etmişti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Benyamin bölgesinde Filistinlilere ait arazi üzerine 1997'de inşa edilen Amona Yahudi yerleşim biriminde yaklaşık 50 Yahudi aile yaşıyor.

İsrail'in, işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini 'derhal ve tamamen' durdurmasını içeren 2334 sayılı karar, BM Güvenlik Konseyinde 23 Aralık 2016’da kabul edilmişti. ABD'nin çekimser kalmasıyla geçen karar, İsrail'de tepkiyle karşılanmıştı.

NETANYAHU TWİTTER'DAN DUYURDU

İsrail Savunma Bakanlığı, Başbakan Benyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın 1967’den bu yana işgal altında tutulan ve ‘Yahudiye ve Samarya’ adıyla anılan Batı Şeria’da 3000 yeni yerleşim biriminin inşasına onay verdiğini duyurdu.
Netanyahu da Twitter hesabından paylaştığı mesajda yeni yerleşim birimlerinin inşası için Lieberman’la anlaştıklarını kaydetti.
Lieberman ise ‘Yahudiye ve Samarya’da yaşamın normale döndüğü yeni bir döneme girildiğini ve bölgede sakinlerinin ihtiyaçlarına uygun bir yanıt verileceğini ifade etti.
TÜRKİYE KINAMIŞTI
Geçen hafta Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'in işgâl altında tuttuğu Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerde 560 yeni konut inşasına onay vermesi"ni kınamıştı.
TRUMP'TAN DESTEK
ABD Başkanı Donald Trump’ın, yerleşim politikalarını eleştiren Obama’nın aksine İsrail’in politikalarını desteklediği ve İsrail’in bu destekten güç alarak benzer projeleri hızlandırdığı düşünülüyor.

Haberin Devamı