Gazete Vatan Logo

İspanyol yargısı düğmeye bastı

İspanyol yargısı, Katalonya’nın bağımsızlığa destek veren sivil toplum liderlerinden Sanchez ve Cuixard’ı tutukladı. Anayasa Mahkemesi ise referanduma yasadışı ilan etti

İspanyol yargısı düğmeye bastı

Katalonya Özerk Bölgesi’nde 1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrası tansiyon düşmüyor. Şiddet olaylarının yaşandığı referandum sürecine ilişkin İspanyol yargısı da devreye girdi. Madrid’deki mahkeme, bağımsızlık hareketini destekleyen iki Katalan sivil toplum kuruluşu (STK) lideri Jordi Sanchez ve Jordi Cuixard’ın ‘huzur bozdukları’ gerekçesiyle tutuklanmalarına karar verdi. Gözaltına alınan Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) lideri Sanchez ve bir kültür derneği olan Omnium Culturel’in lideri Cuixard’ın tutuklu yargılanmalarına karar verildi. 20 Eylül’deki protestolarda Madrid’deki merkezi hükümetin tanımadığı bağımsızlık referandumunu önlemek için Katalonya Özerk Yönetimi’nin binalarına operasyon düzenleyen İspanyol polisi, protestocular tarafından saatlerce bina içinde kuşatılmıştı. Gözaltına alınan Katalan Polis Teşkilatı (Mossos) Müdürü Josep Lluis Trapero ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 40 bin Euro kefalet karşılığı salıverilen ve iki haftada bir ifade vermesi gereken Trapero’ya İspanya’dan çıkış yasağı getirildi. Emniyet müdürü de iki STK lideriyle aynı suçlamayla karşı karşıya. Trapero, emrinde çalışan devlet personeliyle birlikte ‘İspanya’nın bölünmesine yol açacak bir referandumu önlememekle’ suçlanıyor. Trapero’nun 15 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yasa ‘geçersİz’

İspanya Anayasa Mahkemesi, referandumu yapabilmek için Katalan Parlamentosu’ndan 6 Eylül’de geçirilen referandum kanununu ‘geçersiz’ ilan etti. Mahkeme daha önce incelemek için bahsi geçen kanunu askıya almıştı, ancak Katalan hükümeti yine de referandumu düzenlemişti.

Hedef içişleri ve Mossos

İspanyol hükümeti, Katalan lider Puigdemont’un bağımsızlık ilan edip etmediklerini net bir şekilde açıklamasının ardından atılacak adımlar üzerinde çalışıyor. Bağımsızlık ilan edilmesi halinde, Katalonya’nın özerk durumunu askıya alma yetkisi tanıyan anayasanın 155’inci maddesini yürürlüğe koyma hazırlığındaki Madrid yönetimi, ilk etapta Katalan İçişleri Bakanlığı’nı lağvedecek. Geçici bir teknokrat kabinesi oluşturacak olan İspanya, içişlerinin ardından Katalanların yerel polis gücü ‘Mossos’u da İspanyol jandarmasına bağlayacak. Madrid, bağımsızlık referandumu öncesi ve sonrasında Mossos’un ‘emirlere itaat etmeyerek’ merkezi yönetime isyan bayrağı açtığını öne sürmüştü.

Haberin Devamı