Gazete Vatan Logo

İspanya yeni ölümcül rota

İspanya, haftada 1500 göçmenin K. Afrika’dan sahillerine ayak basması, 1500 kişinin de yılbaşından beri Akdeniz’de can vermesi üzerine operasyonel bir komuta merkezi kuruyor

İspanya yeni ölümcül rota

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yeni kurulacak birimde her ay ülkeye gelen binlerce göçmen konusunda atılacak adımların koordine edileceğini belirtti. Sanchez, İspanya hükümetinin, insan kaçakçılarının göçmenleri Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gönderdiği rotada çıkış noktası olan Fas ve göçmenlerin geldikleri ülkelerle de temas halinde olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler Göç Ajansı’na göre, İspanya kara sularında bu yılın ilk beş ayında 8 bin 150, Mayıs ayı sonundan bu yanaysa 15 bin, yani günde en az 240 göçmen denizden kurtarıldı. İspanya bu rakamlarla, son dönemde deniz yoluyla Avrupa’ya geçen göçmenlerin varış noktası olarak İtalya’nın önüne geçmiş durumda. İspanya İçişleri Bakanlığı yetkilileri bu sene ülkenin kıyılarına ulaşan göçmenlerin sayısının 17 bin olduğunu söylüyor. BM verilerine göreyse, bu sene Avrupa kıyılarına varan göçmenlerin sayısı 55 bin.

Plaja çıktılar

Botları polis tarafından takip edilen bir grup göçmenin İspanya’nın güneyindeki sahil kasabalarından Tarifa’nın kıyısına varınca can simitlerini üzerlerinden atıp çevredeki kum tepeleri ve ağaçlık alanlara doğru koştuğunu gösteren görüntüler yayınlandı.

Haberin Devamı