Gazete Vatan Logo

İspanya’dan yüzde 60 daha pahalıyız

Post Office’in dünya üzerinde en ucuz tatil fırsatı sunan ülkeleri listelediği Worldwide Holiday Costs Barometer 2012’ye (Dünya Genelinde Tatil Harcamaları Barometresi) göre, Türkiye artık turistler için eskisi kadar hesaplı değil. Bir zamanlar Avrupa’nın en ucuz tatil destinasyolarından biri olan Türkiye’de turistlerin en çok para harcadığı 8 temel ürünün fiyatı İspanya’ya göre yüzde 60 daha pahalı.

Post Office Worldwide Holiday Costs Barometer, her yıl dünya üzerindeki en popüler 40 turizm destinasyonunda turistlerin en çok tükettiği 8 temel ürünün fiyatına bakarak hangi ülkenin daha ucuza tatil fırsatı sunduğunu hesaplıyor. Bu yıl, bir fincan kahve, bir bira, bir kola, 1.5 litre maden suyu, bir adet 15 faktör güneş kremi, bir adet böcek ilacı, bir paket sigara ve üç çeşit yemek ile bir şişe şaraptan oluşan 2 kişilik akşam yemeği için yapılacak harcamanın hesaplanmasıyla oluşan verilere göre, bu 8 temel ürünün en ucuz olduğu ülkeler İspanya ve Sri Lanka oldu.

Bahsi geçen ürünlerin toplam fiyatı Sri Lanka’nın Bentota şehrinde 28 pound tutarken, İspanya’nın Costa Del Sol şehrinde 37 poundu buldu. İspanya’da fiyatların son 5 yılın en düşük seviyesine indiği bir dönemde, 8 ürünün toplam fiyatı Türkiye’nin Marmaris şehrinde 60 poundu buldu. Yunanistan’ın Korfu şehrinde ise bu ürünlerin toplam fiyatı 71 pound olarak kaydedildi.

Türkiye, ucuz tatil destinasyonları listesinde geçtiğimiz yıla göre bir sıra gerileyerek 17’nci sıraya yerleşti. Borç batağından bir türlü kurtulamayan Yunanistan için durum ise vahim. Geçen yıl Post Office’in listesinde 15’inci sırada, Türkiye’nin bir adım önünde yer alan Yunanistan bu yıl tam 9 sıra gerileyerek 24’üncü sıraya yerleşti.

Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda, ucuz tatil fırsatları sunduğu algısı sayesinde ciddi bir turizm patlaması yaşadığı hatırlattıktan sonra, Post Office Seyahat Harcamaları Başkanı Sarah Monro, “Poundun geçen yıla oranla Türk Lirası’na karşı yüzde 20 değer kazandığı göz önüne alacak olursak, Türkiye’nin listede daha iyi bir konumda olmasını beklerdik. Ancak, yerel fiyatların yüzde 21 arttığını görmek bizi oldukça şaşırttı” yorumunda bulundu.
Monro, “Türkiye’deki tatil beldelerinin İspanya ve Portekiz’den gelen bu tehdide nasıl cevap vereceğini izlemek ilginç olacak. Yunanistan’ın da ayakta kalabilmek için büyük bir savaş vermesi gerekecek. 2012’de Doğu Avrupa ve Batı Akdeniz bölgelerinin fiyatlar konusunda ciddi bir savaşa girmesinin öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.

En pahalı ülke Avustralya

Bu yılki rapora göre, tatil yapılabilecek en pahalı ülke Avustralya. Ülkenin Brisbane şehrinde turistlerin en çok tükettiği 8 temel ürünün fiyatı yaklaşık 116 pound. Avrupa söz konusu olduğunda en pahalı tatil destinasyonu İtalya. Sorrento şehrinde bu 8 ürünün fiyatı 89 poundu buluyor. Worldwide Holiday Costs Barometer 2011 listesinin en tepesindeki Portekiz, bu yıl 7’nci sıraya geriledi.

Haberin Devamı