Gazete Vatan Logo

İspanya'da boğa güreşi yasağına iptal

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya’daki boğa güreşi yasağını kaldırdı. Gerekçe, tartışmalı geleneğin İspanya’nın kültürel mirası olması.

İspanya'da boğa güreşi yasağına iptal

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalan Parlamentosu’nun boğa güreşini yasaklayan kararını iptal etti. Mahkeme, gerekçe olarak boğa güreşinin İspanya’nın kültürel mirası olmasını gösterdi. Kararda, bundan dolayı yasaklama kararını Katalonya gibi özerk bölgelerin değil, merkezi yönetimin verebileceği ifade edildi.

AFP'nin geçtiği habere göre hayvan hakkı savunucularının 180 bin imza toplaması üzerine Katalan Parlamentosu, 2010 yılında aldığı kararla boğa güreşini bölgede yasaklamıştı. 2012’de yürürlüğe giren kanundan dolayı, Katalonya’da en son boğa güreşi 2011 Eylülünde Barselona’da yapılmıştı. Bu yıla kadar boğa güreşlerinin İspanya’da yasak olduğu tek bölge, 1991 yılında güreşlere son veren Kanarya Adaları’ydı.

Boğa güreşlerinin tarihi Katalonya’da 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Boğa güreşlerine karşı tepkiler hayvan haklarının ihlâli ilkesinden yola çıksa da, bazı kesimler bu talebin Katalanların kendilerini İspanya kültüründen farklı bir yerde konumlandırmak istemesine de bağlıyor.