Gazete Vatan Logo

Islık sesini duydunuz canlı yayın başlıyor

Etrafınızdaki birinin telefonundan ıslık sesi duyarsanız, şaşırmayın. Kendisi taze bir uygulamanın bildirim sesi. Adı Periscope. Yeni bir çılgınlık. Artık sürekli "Yayında mıyız" diye sormaya hazırlanın

Sen canlı yayına geç dünya seni izlesin

Kısaca anlatarak başlayayım Periscope'u. Şimdilik sadece iPhone'larda olan yeni bir uygulama. Amaç canlı yayın yapmak. Tek bir tuşla telefonunuzun kamerasından naklen yayına geçebiliyorsunuz. Birkaç cümleyle neyle ilgili yayın yaptığınızı yazıyorsunuz. Dünyanın dört bir yanından o anda online olan yüzlerce kişi genel listeden eğer ilgisini çekerse tıklayıp sizi izlemeye başlıyor. Tuhaf değil mi? Gece evinden oturup futbol yorumları yapanlardan, 'kız kıza gezmelerdeyiz' başlıklarına, içki masası sohbetlerinden, çok pahalı bir kahve alan ve bundan şikayet eden Amerikalı amcaya ne arasan var. Üstelik anlık yorum yapmak ve ekrana tıklayarak kalpler yani 'like'lar göndermek de mümkün.

Teleportasyona bir adım daha...

En sevdiğimiz sözlük TDK'ya göre periskop "Denizaltılarda, tanklarda, siperlerde kullanılan, gözlemcinin güvenli bir biçimde çevreyi araştırmasını sağlayan mercekli araç" demek. Tam da amacına uygun bir isim. Uygulamanın yaratıcılarının "başkasının gözünden dünyayı görmek" gibi çok iddialı bir sloganları var. Bir göstericinin gözünden Ukrayna'daki protestoları izlemek ya da Kapadokya'da balondan gün doğumuna tanık olmak istemez miydiniz diye soruyorlar resmi internet sitelerinde. Bir nevi teleportasyon aslına bakarsanız. Biz daha iyisini yapana kadar elimizdeki en iyi teknik bu misali...

Haberin Devamı

Telif hakları sorun olmaya başladı bile

İki hafta önce ilk resmi kaza yaşandı. Game of Thrones dizisinin 5’inci sezonunun ilk bölümü ABD'de canlı yayınlanırken bir kişi bunu Periscope'tan yayınladı. Yapımcı firma HBO ise Twitter'ın sahibi olduğu firmaya ateş püskürdüler. Telif hakları konusunda daha hassas bir düzenleme talep ettiler.

Milyon dolarlık fikir Gezi Parkı'ndan çıktı

Fikir çok çılgın evet, ama bu işin içinde de biz varız vallahi. Uygulamanın fikir babalarından İran asıllı Kayvon Beykpour Haziran 2013'teki Gezi Parkı protestoları sırasında İstanbul'daymış. Hatırlarsınız o zamanlar herkes UStream diye bir uygulamadan telefonlarını bir yere sabitleyip canlı yayın yapıyordu etrafa. Sosyal medyadan paylaştıkları linkle de diğer insanlar onların görüntülerini izliyordu. Beykpour bunu gördüğünde böyle bir şeye nasıl büyük bir ihtiyaç olduğunu da farketmiş. Taksim'deki otel odasından dünyaya olan biteni keşke daha kolay bir şekilde gösterebilsem diye geçirmiş içinden. ABD'ye döndüğünde arkadaşlarıyla paylaşmış bu fikri. Ekibini kurmuş. Ve Şubat 2014'te Periscope ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

Takip ettiklerin yayına geçince uyarıyor

Uygulamanın en sevdiğim yanı takip ettiğin biri canlı yayına geçince telefonun ekranında hemen uyarı çıkması. Böylece o anki yayınları kaçırmaman. Geçen hafta boyunca yurtdışında olunca iyiden iyiye alıştım uygulamaya. "Erivan'dan canlı yayındayız" yazınca anında 50 izleyici garanti zaten. Ermenice Sarı Gelinler mi dinletmedim, Ermeni sofralarını mı tanıtmadım... Anlayacağınız bana da eğlence çıktı. Tabii lokasyonum hassas olunca biraz değişik yorumlar da oldu haliyle. Ekranda canlı yayında provokasyonlar da yaşadık ama hasarsız atlattık çok şükür. Tabii bugüne kadar en çok hangi yayınım izlendi derseniz pilates dersinden yaptığım canlı yayın.

Haberin Devamı