Gazete Vatan Logo

İşler tıkırında

Türkiye’nin en büyük şirketleri ve bankaları yılın ikinci çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklıyor. Şirketlerin bilançoları işlerin yolunda gittiğini gözler önüne sererken rekor kârlılık ve büyümeye vurgu yapıyor.

İşler tıkırında

Türk Telekom yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre net kârını 3.5 katına çıkardı. TAV Havalimanları konsolide cirosunu yüzde 2 artırarak 60 milyon euro net kâr açıkladı. Akbank’ın ise net kârı 3 milyar liralı aştı

Türk Telekom’un net kârı 890 milyon TL

Türk Telekom, 2017 ikinci çeyrekte yüzde 14.2’lik rekor yıllık büyüme ile 4.5 milyar TL’den fazla gelir elde etti. Böylece 2008’deki halka arzdan bu yana en büyük gelir artışını kaydetti. 890 milyon TL net kâr elde eden Türk Telekom’un gelirleri yılın ilk yarısında 8.8 milyar TL’yi aştı

Türk Telekom’un 2017 ikinci çeyrek sonuçlarına çift haneli büyüme ve rekor kâr artışı damga vurdu. Yılın ilk 3 ayına yüzde 13.3’lük yıllık büyüme ve 4.3 milyar TL’lik gelir ile başlayan Türk Telekom, 2017 ikinci çeyrekte yüzde 14.2’lik rekor yıllık büyüme ile 4.5 milyar TL’den fazla gelir elde etti. Böylece 2008’deki halka arzdan bu yana en büyük gelir artışını kaydetti. Elde edilen bu sonuçla Türk Telekom’un gelirleri yılın ilk yarısında 8.8 milyar TL’yi aştı. Net 350 bin yeni abone kazanımı ile birlikte toplam 39,6 milyon abone sayısına ulaşan Türk Telekom’un net kârı 2017’nin ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 3.5 katına çıktı. 2016 ikinci çeyreğinde 248 milyon TL net kar kaydeden Türk Telekom, 2017’nin aynı döneminde kârını 890 milyon TL’ye yükseltti.
Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelere paralel olarak Türk Telekom’un yılın ikinci çeyreğinde de beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirterek, “Yılın ilk 6 ayında yaklaşık yüzde 14’lük bir büyümeyle 8.8 milyar TL gelir sağladık. Bu olağanüstü performans ve Türkiye ekonomisine olan inancımız doğrultusunda Türk Telekom olarak 2017 yılı için büyüme öngörülerimizi yukarı yönlü revize ettik. Yıllık büyüme öngörümüzü 2016’ya kıyasla yüzde 8-9 seviyesinden çift haneye çıkararak yüzde 10-11 seviyesine yükselttik” dedi.
Olağanüstü performans
Türk Telekom’un 40 milyona yaklaşan abonesi ve 34 bine yakın çalışanıyla ülkenin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olduğunu vurgulayan Doany şunları kaydetti: “Geçen yıl tamamladığımız marka birleşmesinin sağladığı sinerji, daha dinamikleşen operasyonel yapımız ve güçlü teknolojik iştiraklerimizle Türkiye’nin telekomünikasyon pazarına yön veriyoruz. Ülkemize ve şirketimize daha hızlı ve sürdürülebilir değer yaratmaya çalışıyoruz.”
Yatırımı 3.3 milyar TL’ye çıkardı
Bu revizyon kapsamında Türk Telekom’un 2017 yılı için FAVÖK beklentisinin de 5.8-6.0 milyar TL’den 6.3-6.4 milyar TL’ye yükseltildiğini kaydeden Paul Doany, şunları söyledi: “Kurumsal data ve bilgi teknolojilerindeki projelerde ikinci yarıda gerçekleşecek hızlanmaları da göz önüne alarak 2017 yatırım planlarımızı 3 milyar TL’den, 3.3 milyar TL’ye çıkardık. LTE spektrum ödemesi hariç tutulduğunda Türk Telekom Grubu olarak 2017 ikinci çeyrekte 545 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirdik. İnovasyon ve yatırım odaklılığımız tüm gücüyle devam edecek. Tüm hızla devam eden 5G ve yeni nesil teknolojilere yönelik çalışmalarımızın yanı sıra kurumsal girişim sermayesi mantığı ile inovatif girişimlere de yatırım yapmaya odaklanacağız.”
Akbank’tan Türk ekonomisine 235 milyar TL kredi desteği
Akbank kuvvetli bilançosuyla ekonomiye desteğini sürdürüyor. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bankanın 2017 yılı ilk yarısındaki finansal performansına ilişkin yaptığı açıklamada “Ekonomimiz, yılın ilk yarısında yükselişe geçti ve ülkemiz tekrar istenen yüksek büyüme oranlarına ulaştı. Hükümetimizin aldığı tedbirlerin bu olumlu gelişmelere önemli katkısı oldu. Bankalar da bu süreçte ekonomimize destek olmaya devam etti. Akbank kuvvetli finansalları ve likiditesi ile piyasalardaki etkinliğini sürdürdü, yüksek performansını korudu. Kredi hacmimiz hızlı gelişti ve bu performansın yakalanmasında etkili oldu. Bankamız yılın ilk 6 ayında aktiflerini yüzde 7.1 oranında büyüterek 315 milyar TL’ye çıkardı” dedi.
2017’nin ilk yarısında Akbank’ın 3 milyar 827 milyon TL brüt kâr elde ettiğini kaydeden Binbaşgil, “Bankamız, brüt kârı üzerinden 804 milyon TL vergi karşılığı ayırdı. Bu dönemde konsolide net kârımız 3 milyar 23 milyon TL oldu” dedi.
Yüzde 7.4 büyüdü
Akbank’ın müşterilerinin sürekli yanında bir bankacılık anlayışıyla çalıştığını vurgulayan Binbaşgil, şöyle devam etti: “KOBİ kredileri, ticari ve kurumsal kredilerle reel ekonomiye katkı sağlarken, bireysel kredilerle de müşterilerimizin ihtiyaçlarına destek vermeyi sürdürüyoruz. Reel sektöre yönelik kredilerimiz 2017’nin ilk 6 ayında iyi bir gelişim gösterdi. 190 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplamda yüzde 7.4 büyüttüğümüz kredilerimiz 235 milyar TL’ye ulaştı. Bu büyümeyi aktif kalitemizi gözeterek sağlamayı başardık. Takipteki kredi oranımız, sektördeki en düşük oranlardan bir tanesi olarak yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Akbank, genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 172 karşılık ayırdı. Mevduatımız da bu dönemde yüzde 8,1 oranında büyüyerek 188 milyar TL’ye ulaştı.”

Haberin Devamı