Gazete Vatan Logo

İslami şartlara uygunluk

Şeriat Komitesinden fetva alınıp alınmadığını sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sukuk ihracı için ’İslami Şartlara’ uygunluk yönünden herhangi bir makamdan veya Şeriat Komitesinden fetva alınıp alınmadığını sordu.

Öztrak önergede, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarihinin ilk sukuk, kira sertifikası, ihracını 18 Eylül 2012 tarihinde tamamlandığıın hatırlatarak, Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre sukuk ihracı için Citigroup, HSBC ve Liquidity House’a yetki verildiğini ifade etti.

Müsteşarlığı’nın açıklamasında, sukuk ihracının 5,5 yıl vadeli olduğu, ihraç tutarının ise 1,5 milyar ABD Doları ve kira oranının yüzde 2,803 olarak gerçekleştiğinin belirtildiğini anmsatan Öztrak, ihraç tutarının 26 Eylül 2012 tarihinde Hazine’nin kasasına gireceğini vurguladı. Öztrak, sukuk ihracı ile ilgili olarak Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

-Söz konusu sukuk ihracına, Sayın Ali Babacan’ın ifadesiyle, baz teşkil eden devlet gayrimenkulleri veya varlıkları hangileridir? Bunların listesini verebilir misiniz?

-Bu ihraca baz teşkil eden gayrimenkul veya varlıkların bir kuruluşa devir ve/veya kiralanmasına ilişkin herhangi bir kararname çıkarılmış mıdır?

-Kiralanan bu gayrimenkuller hangi devlet daireleri tarafından kullanılmaktadır? Bu devlet daireleri söz konusu kirayı kime ödemektedir? Devletin kullandığı gayrimenkuller karşılığında ödediği kira kime, hangi hizmet veya mülk sahipliği karşılığında ödenmektedir?

-Sukuk ihracı karşılığında yatırımcılara ödenecek kiralar bütçede nasıl muhasebeleştirilecektir?

-Devletin kendi binasına kira ödemesini hangi hukuk kurallarına göre yaptığınızı açıklar mısınız? Hukukuçular bu tür bir uygulamayı Mer-i mevzuata göre ’nitelikli muvazaa’ olarak nitelendirmektedirler. Bu görüşü kabul ediyor musunuz? Neden?

-Bu ihraç için ’İslami Şartlara’ uygunluk yönünden herhangi bir makamdan veya Şeriat Komitesinden fetva alınmış mıdır? Alınmış ise söz konusu fetvayı hangi makam veya Şeriat Komitesi vermiştir? Bu komite faizle bankacılık yapan özel bir uluslararası kuruluşun bünyesinde mi çalışmaktadır?

Haberin Devamı