Gazete Vatan Logo

İslami mortgage geliyor

Varlık Fonu, ‘İslami mortgage’ geliştirmek için ICD ile iş birliğine gitti. İslami mortgage ile ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlanabilecek

İslami mortgage geliyor

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, İslam Kalkınma Bankası’nın Özel Sektör Kurumu (ICD) ile Türkiye’de “İslami mortgage” geliştirme üzerinde çalışmalarının olduğunu ve ICD ile çerçeve anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Bostan, İslami mortgage’nin faizsiz bir enstrüman olacağını belirterek, şunları söyledi: “İlk defa İslami mortgage olacak. Bunun büyük talep göreceğini düşünüyoruz. Çalışmaları 3 ay içerisinde kuruluş aşamalarını tamamlamak istiyoruz ve

1 yıl içerisinde de faaliyete geçmeyi arzu ediyoruz. Anlaşma çerçevesinde katılım mortgage şirketi kurup ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlamayı planlıyoruz. Burada türev enstrümanlar da söz konusu.”

TVF, ICD ve İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) özel sektör kolu Catalyst Grup, Türkiye’de mortgage sektörünün geliştirilmesi için Ortak Stratejik İşbirliği başlattı. Bu işbirliği, ev sahibi olmayı kolaylaştıracak mortgage sistemi kapsamında Türkiye’de uygulanabilecek finansal modellerin belirlenmesine odaklanacak. İşbirliği kapsamında, TVF sponsor, ICD lider düzenleyici kuruluş, Catalyst teknik danışman olarak görev alacak.

Haberin Devamı

Mehmet Bostan konut sektörünün Türkiye’nin gelecekteki 10 yılda farklı sektörlere yapmayı planladığı yatırımlarla birlikte doğrudan ve dolaylı olarak büyüyeceğini ifade etti.

Ev sahipliği artacak

Artan konut ihtiyacını karşılamak için mortgage ekosisteminin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bostan, “İşbirliğimiz, ortaklarımızın da desteğiyle mortgage sektörü için yeni ve özel modellerin tanımlanmasını amaçlıyor. TVF’nin en önemli hedeflerinden birisi, yaratacağı değer artışıyla birlikte sermaye piyasalarının çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak. Sermaye piyasaları bu büyüyen ekosistem içinde genişlemesini sürdürecek” diye konuştu.

ICD CEO’su Halid Al Aboodi de üye ülkelerin ekonomisine pozitif katkı sağlayacak mortgage sektörünün büyümesinin ICD için önemli bir hedef olduğunu belirterek, “Türkiye’deki mortgage sektörünün genişlemesi, ailelerin ev sahipliğini artırmakla beraber ekonomiye de sayısız olumlu fayda sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Catalyst Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nazih Al Naser de şunları söyledi: “Mortgage sektörünün desteklenmesi, doğrudan Türkiye ekonomisinin genelinde önemli pozitif etkilerin ortaya çıkmasına neden olurken, likiditeyi de artıracaktır.”

Mega projelere finansman

MEHMET Bostan, TVF’nin Türkiye’nin mega projelerini finanse edebileceğini, ülkeye gerçekten değer yaratacak, dünyada da Türkiye’nin etkin olarak ortaya çıktığı alan ve endüstrilerde etkin olacağını söyledi. Kanal İstanbul sorusu üzerine Bostan, Kanal İstanbul’un finansman konusunun tamamen hükümetin yönetiminde olduğunu, davet gelmesi durumunda finansman sağlayabileceklerini ama kendilerine şu anda böyle bir teklif gelmediğini ifade etti.

Varlık fonunun piyasa değeri 40 milyar dolar

TÜRKİYE Varlık Fonu’nun (TVF) halka açılmasıyla ilgili de konuşan TVF CEO’su Mehmet Bostan, “Bu yapılabilecek işlerden bir tanesi ama buna daha var. Daha çalışmamız lazım. Teorik olarak mümkün” dedi. Fonun 40 milyar doların üzerinde bir piyasa değerinin olduğunu belirten Bostan, piyasa değerinin beklentilerin üzerinde çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 40 milyar dolarlık bir varlıktan bahsedildiğini ifade eden Bostan, “Bunun yüzde 10-20’si bile büyük bir tutardır. Dolayısıyla içindeki varlıklara baktığımızda her türden yatırımcının ilgi duyacağı ve ‘Ben de burada olayım, paramı yatırayım’ diyebileceği bir yatırım olacak” ifadelerini kullandı.

Bostan, fon bünyesindeki varlıklarla ilgili bir takım incelemeler yapıldığını, bunlarla ilgili teşhis süreci yaşanacağını, önümüzdeki 1-2 yılın bu teşhis süreciyle geçirileceğini ve TVF’nin dinamik portföy yönetimi yapan bir yer olacağını belirtti.